Vanaf 2018 niet meer automatisch trouwen in gemeenschap van goederen
Op dit moment is het nog zo dat als je trouwt, dat automatisch in gemeenschap van goederen gebeurt. Dat betekent dat alles wat jullie bezitten van jullie samen wordt. Bij een eventuele scheiding hebben jullie dan allebei recht op de helft, en daar is niet iedereen het mee eens. Denk bijvoorbeeld aan het familiekapitaal dat dan ineens weg kan zijn. Wie niet wil trouwen in gemeenschap van goederen kan hiervoor naar de notaris stappen, maar dit kost ongeveer 600 tot enkele duizenden euro’s.
Niet meer trouwen in gemeenschap van goederen
Vanaf 1 januari 2018 is er een nieuwe regeling van kracht, met een beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat voor het huwelijk is aangeschaft blijft van jezelf, alles wat na je huwelijk wordt aangeschaft is van jullie beiden. Hierbij is het wel belangrijk dat je je administratie goed bijhoudt, want als het niet bewezen kan worden zal een bezit eerder tot het gemeenschappelijk vermogen worden gerekend.
Bescherming
De nieuwe regeling is bedoeld om onoplettende partners te beschermen. Heeft een partner bijvoorbeeld schulden en daar niets over verteld, kan deze daar nu (voor een deel) voor opdraaien. Bovendien is het nu nog mogelijk dat men bij een scheiding de helft van het spaargeld, de onderneming of het familiekapitaal kwijtraakt. Binnen de nieuwe regeling wordt men hier beter tegen beschermd.
Wat wel en wat niet?
Schulden die tijdens het huwelijk ontstaan worden nog steeds tot de gezamenlijke aansprakelijkheid. Een schuldeiser kan dan ook de schuld verhalen op het vermogen dat is opgebouwd binnen het huwelijk. Wat echter buiten het huwelijk is opgebouwd blijft buiten schot.
Bovendien blijven binnen de nieuwe regeling schenkingen en erfenissen, ook als die tijdens het huwelijk worden geschonken, persoonlijk bezit. Papa en mama hoeven dus niet meer bang te zijn dat het familiekapitaal naar de vervelende schoonzoon/schoondochter gaat 😉 .
Is dit nu beter?
Mocht je toch liever in gemeenschap van goederen willen trouwen, dan moet je straks naar de notaris. En dat terwijl nu nog zo’n 70% van de huwelijken in gemeenschap van goederen wordt gesloten. Wat denk jij hiervan? Is het beter om in gemeenschap van goederen te trouwen? Of is de nieuwe regeling juist meer van deze tijd, omdat er ook meer scheidingen plaatsvinden dan vroeger?
4 Comments
Goed om dit te weten! Met het oog op de toekomst. 🙂
Ja, is goed om vast op de hoogte te zijn 😉