25 fouten die veel bruiden maken

Het plannen van een bruiloft doe je niet elke dag. En je maakt nu eenmaal sneller fouten bij iets waar je geen ervaring mee hebt dan iets wat je al honderd keer hebt gedaan. Ik heb 25 fouten die veel bruiden maken op een rijtje gezet, zodat jij deze níet maakt.

1. Je hebt je verloving te snel aangekondigd

Breng eerst je familie en directe omgeving op de hoogte van jullie verloving, voor je deze aankondigt via social media. Heb je familie die ver weg woont? Kies dan voor een skype gesprek zodat je die ring vast even kunt showen. Vergeet ook niet om iedereen even te bedanken voor hun felicitaties op het moment dat je het ‘Facebook-officieel’ maakt.

2. Je wilt te veel digitaal doen

Het digitale tijdperk zorgt ervoor dat veel dingen makkelijker worden, maar soms is het leuker om het op de ouderwetse manier te doen. Een echt kaartje wordt vaak zoveel meer gewaardeerd, en het is bovendien erg leuk om te ontwerpen. En misschien heb je wel een oudtante die geen internet heeft (ja, ze bestaan echt nog!). Die kan jouw zorgvuldig samengestelde uitnodiging niet zien als deze alleen digitaal te vinden is.

3. Je wordt jaloers op andermans ring

Of je je ring nou zelf hebt uitgekozen, of je partner, het blijft een hele bijzondere ring. Waarschijnlijk ben je in de wolken met je ring en kun je niet stoppen met ernaar te kijken. Maar er komt een moment dat je naar andere ringen gaat kijken en vergelijken. Mijn advies: doe het niet.

4. Je geeft te veel informatie op je uitnodiging

Het is verleidelijk om op je uitnodiging alle informatie te geven. Dit ziet er echter snel te vol uit en daardoor ziet je zorgvuldig samengestelde uitnodiging er minder mooi uit. Heb je veel te vertellen aan je gasten? Overweeg dan eens het maken van een trouwsite waar je alle extra informatie kwijt kunt en waar gasten ook foto’s kunnen bekijken.

5. Een groot gat tussen de ceremonie en de receptie/het feest

Je kunt het niet altijd voorkomen, maar het is wel lastig voor je gasten. Het bruidspaar gaat vaak na de ceremonie even weg om foto’s te maken. Voor de gasten is er dan soms een programma, maar dat is niet altijd zo.

6. Je hebt de verwachtingen van je (schoon)ouders niet besproken voor de bruiloft

Vaak hebben (schoon)ouders ook een bepaald beeld van hoe de bruiloft eruit moet zien. Als je niet van tevoren bespreekt waar jij wel of geen concessies op wilt doen, dan kan dat voor spanning zorgen. Zorg dan ook dat je dit ruim voor de bruiloft bespreekt, zodat iedereen kan genieten van de dag zonder familieruzies.

7. Je voelt je verplicht je haar op te steken

Veel bruiden steken hun haar op voor de bruiloft. Maar als jij je haar mooier vindt als het los is, wie houdt je dan tegen? Het is jouw dag, dus kies een haarstijl waar jij je prettig bij voelt en die je zelf mooi vindt.

fouten die veel bruiden maken

8. Je heb geen cadeautjes voor de getuigen en ceremoniemeester

De getuigen, de ceremoniemeester, eventueel bruidsmeisjes. Het zijn allemaal mensen die dicht bij je staan en die jullie dag een beetje mooier maken. Het is dan ook wel zo tof om een bedankje speciaal voor deze mensen te regelen.

9. Je hebt geen maaltijd geregeld voor de fotograaf/weddingplanner/dj

Zijn er leveranciers die de hele dag aanwezig zijn op je bruiloft? Vergeet dan niet dat ook zij moeten eten. Vaak staat er in hun contract wat de verwachtingen zijn rondom de maaltijd, maar het is wel zo netjes om er rekening mee te houden. Veel locaties bieden ook speciale artiestenmaaltijden voor dit doeleinde, informeer daar zeker eens naar.

10. Je verzend de bedankjes veel te laat

Niet iedereen stuurt tegenwoordig een bedankje rond na de bruiloft, maar gasten zullen het zeker waarderen. Maar ga je bedankjes verzenden? Verzend ze dan wel op tijd! Dus zo’n 2 – 3 weken na de bruiloft.

fouten die veel bruiden maken

11. Je hebt niet iedereen gegroet

In plaats van de standaard rij om het bruidspaar te feliciteren kiezen veel bruidsparen er tegenwoordig voor om zelf gasten te groeten. Voordeel hierbij is dat je iets meer de tijd hebt om bij elke gast stil te staan. Let wel op dat je niemand overslaat!

12. Je bent te streng over het gebruik van social media

Je gasten begrijpen echt wel dat ze hun telefoon weggestopt moeten houden tijdens de ceremonie. En ook dat het niet gewaardeerd wordt als ze al foto’s delen voor het bruidspaar daar zelf de kans voor heeft gehad. Maar het is misschien te veel gevraagd van je gasten om hun telefoon de héle dag in hun zak te houden en foto’s van zichzelf niet te delen.

13. Je hebt te veel versiering gebruikt

Het versieren van de locatie geeft je bruiloft meer sfeer. Er is echter ook zoiets als te veel versiering. En zoals bij alles waar té voor staat, is dat ook hier niet goed.

fouten die veel bruiden maken

14. Je hebt alle singles bij elkaar gezet

Misschien denk je dat je er goed aan doet om alle singles bij elkaar te zetten, maar dat is niet altijd zo. Kies eerder voor een tafelindeling op basis van gedeelde interesses. Daar scoor je zeker punten mee.

15. Je versiering matcht totaal niet

Ben je los gegaan met het maken van versieringen? Let dan ook wel even op of de versieringen goed bij elkaar passen. Versiering voor jouw moderne bruiloft matcht misschien niet zo goed met versiering voor een seventies bruiloft. Anyway, je snapt wat ik bedoel.

16. Je hebt niet voldoende onderzoek gedaan naar de bloemen

Sommige bloemen zijn minder goed te krijgen in bepaalde seizoenen en daardoor een stuk duurder. Dat kan je budget ernstig in de war sturen. Benieuwd welke bloemen goed te krijgen zijn in welke maand? Lees dan even dit artikel over bruidsboeketten.

17. Je gebruikt te veel conditioner (of andere haarproducten)

Hele flessen conditioner gaan er bij mij doorheen. Ik moet wel, anders is mijn haar onhandelbaar. Als je veel conditioner gebruikt wordt het echter wel lastiger om je haar op te steken. Je haar wordt er namelijk gladder van, waardoor het minder lang netjes zit. De avond voor je bruiloft dus liever geen, of erg weinig conditioner gebruiken. Alhoewel sommige haarstylisten ook zeggen dat je je haar beter 2 dagen voor de bruiloft het laatst kunt wassen.

fouten die veel bruiden maken

18. Je wilt te veel zelf doen

Alhoewel het hartstikke leuk is om dingen zelf te maken voor je bruiloft kan er veel tijd in gaan zitten. Tijd die je misschien niet hebt. Werk jezelf niet over de kop om alles te doen en maken voor je bruiloft, want zo vergeet je zelf plezier te hebben.

19. Je plant niet genoeg tijd in op de dag zelf

Als je een uurtje voor haar en make up hebt ingepland op je grote dag is dat misschien niet genoeg. En dat kan er weer voor zorgen dat de rest van je zorgvuldig geplande schema in de war wordt geschopt. Met een draaiboek waarin je genoeg (liever iets te veel dan te weinig) tijd hebt ingepland heb je geen stress op je dag.

20. Je blijft te veel denken aan kleine dingen

Op de dag zelf gaan er altijd dingen mis. Meestal kleine dingetjes, waar je gasten niet eens iets van merken. Jij als bruid merkt er misschien wel wat van, en het kan lastig zijn om die kleine dingen los te laten. Maar door deze dingen niet los te laten geniet je minder van je trouwdag en die vliegt echt voorbij. Dus maak je niet druk om kleine dingen.

21. Je hebt geen rekening gehouden met onverwachte kosten

Een bruiloft kost veel geld, en er zijn altijd verborgen kosten. Als je geen rekening houdt met onverwachte kosten kan dat achteraf een grote domper geven op jullie trouwdag. Houd een potje apart voor de onverwachte kosten.

fouten die veel bruiden maken

22. Je bent de mist in gegaan met de spray tan

Niet iedereen krijgt even makkelijk een kleurtje. Of misschien wil je wel niet onder de zonnebank (want, slecht voor je). Spray tan kan dan een oplossing zijn. Zorg er wel voor dat dit gedaan wordt door een professional zodat je vlekken en een oranje kleur voorkomt. Meer tips over spray tan vind je hier.

23. Je zet jezelf niet op nummer 1

Iedereen heeft ideeën en meningen over jouw bruiloft. Pas op dat je je hierdoor niet té veel laat beïnvloeden. Het is ten slotte wel jouw dag en je mag jezelf best op nummer 1 zetten. Jij gaat trouwen, en het moet jouw dag zijn.

24. Je vergeet je ouders

Als je ouders meebetalen aan je bruiloft, zijn er ook punten waar ze iets over te zeggen willen hebben. Bespreek van tevoren met je partner wat de punten zijn die vast staan en welke eventueel veranderd mogen worden.

25. Je vergeet plezier te hebben

Aansluitend op punt 20, vergeet niet om plezier te hebben. De dag vliegt voorbij en je wilt achteraf geen spijt krijgen dat je niet van elke seconde hebt genoten.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.