30 Day Blog Challenge NL #13 – Mijn favoriete gerechten (mét recept!)

Ik word er helemaal enthousiast van, vandaag laat ik jullie zien wat mijn favoriete gerechten zijn, mét recept. Spoiler alert: het zijn allemaal zoete dingen! Ik ben nu eenmaal een enorme zoetekauw en als ik ergens zin in heb is dat ook eerder in iets zoets dan iets hartigs. Vaak kijken mensen me heel raar aan als ik dat zeg, maar ik kan er helaas ook niets anders van maken (helaas, vindt mijn taille).

Lees ook: Havermout ontbijtmuffins met blauwe bessen

Chocoladetaart

Deze staat met stip op de eerste plaats. En ook echt al heel erg lang. Toen ik in de derde klas zat (voor de duidelijkheid: ik was dus een jaar of 15) moesten we voor het vak verzorging een driegangendiner koken voor onze ouders. Geen idee wat het idee daar nou achter was, je ouders een keer ontzien of iets dergelijks?

We begonnen met carpaccio (wat ik inmiddels nog steeds niet lekker vind), het hoofdgerecht bestond uit lasagne met een salade en als nagerecht hadden we een chocoladetaart gemaakt. Eentje die echt goddelijk smaakte, zo lekker dat hij tien jaar later nog steeds mijn favoriet is. Helaas is het niet de favoriet van de rest van de familie (want: hartige snackers), dus maak ik hem niet zo vaak.

Ik heb er nu dan ook geen foto van, want ik ben aan de lijn en in mijn eentje een hele taart op eten leek me dan niet zo slim. Alhoewel het wel erg lekker is. Misschien toch binnenkort maar eens maken.

Benodigdheden:

Voor de cake
 • 45 gram cacao
 • 165 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
 • 125 gram boter
 • 175 gram suiker
 • 1 zakje vanille suiker
 • 2 eieren
 • zout
Voor de chocoladevulling
 • 2 dl slagroom
 • 400 gram witte chocolade, in stukjes
Voor het chocoladeglazuur
 • 200 gram pure chocolade
 • 125 gram boter
 • 1 eetlepel stroop (schenkstroop werkt prima)
Extra
 • Springvorm van 20 cm (de mijne is meestal groter, omdat ik er vroeger geen van 20 cm had)
 • Eventueel poedersuiker ter garnering
 • Bakpapier om de bodem van de springvorm te bedekken

favoriete gerechten

Zo maak je het:

Cake: Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de cacao aan met 1,5 dl kokend water en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de boter, suiker en vanillesuiker tot een licht en luchtig mengsel. Roer dan de eieren erdoor, en daarna het cacaomengsel met een snufje zout. Dan het gezeefde bakmeel erdoor heen spatelen. Schenk het beslag in de vorm en laat in 30-40 minuten gaar worden. Doe de prikker test (prik met een satéprikker en als deze er schoon uitkomt is de taart gaar) Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen, en haal daarna de vorm weg. Laat de taart verder op een rooster koelen.

Witte chocoladevulling: Verhit de slagroom en schenk over de chocolade. Laat de chocolade onder het roeren smelten en laat daarna het mengsel afkoelen.

Taart opbouwen: Verdeel de taart in drie plakken, doe dit met een scherp mes of met een stevig en scherp garen. Besmeer de lagen royaal met de witte chocolade vulling. Leg de lagen weer op elkaar en eindig met een onbestreken plak taart. Laat vervolgens 30 minuten in de koelkast opstijven.

Glazuur: Pure chocolade, boter en de stroop op heel zacht vuur laten smelten. Taart met een klein beetje glazuur bestrijken, zodat deze net bedekt is. Laat 30 minuten harden. Daarna de taart nog een keer met een dikke laag glazuur bestrijken, zodat er een mooie gladde chocoladelaag om de taart heen komt. Chocolade laten harden en de taart voor het serveren met poedersuiker bestrooien. Overigens ben ik altijd heel lui en giet ik het glazuur er gewoon in één keer overheen. Smaakt het nog steeds superlekker, is het alleen wel iets meer een knoeiboel. Je bent ongeveer 1 uur en 15 minuten bezig met de bereiding en de wachttijd (bakken en laten opstijven) is in totaal zo’n 2 uur.

Gezonde appel-noten muffins

Ja, ik houd ook van gezonde dingen hoor! Deze appel-noten muffins zijn ook echt heeeeeeeeerlijk, en een stuk sneller te maken dan bovenstaande chocoladetaart. Ze zijn gemaakt met havermout en banaan en daardoor gezonder dan wanneer er suiker wordt gebruikt.

Ook vriendlief vindt deze muffins lekker, maar dan het liefst wel zonder de noten. Het recept staat trouwens al op mijn site, en je kunt het hier vinden.

Pannenkoeken!

Ook ben ik gek op pannenkoeken. Wie is er nou niet gek op pannenkoeken? Nou ja, ik ken er wel één, vriendlief houdt er namelijk niet zo van. Ik ben vooral gek op lekker dikke pannenkoeken met appel en veel stroop. Ook de american pancakes vallen bij mij goed in de smaak, maar die maak ik dan wel gewoon uit een pakje (slecht hè, misschien toch maar eens zelf proberen te maken).

Ik eet trouwens ook wel eens een gezonde variant, van bijvoorbeeld banaan en ei of met banaan en havermout. Ook ontzettend lekker! Alleen iets minder gezond door de berg stroop die ik eroverheen gooi. Het recept voor deze gezonde pannenkoeken staat trouwens ook al op deze website. Hier om precies te zijn. Grappig trouwens, dat ik de gezonde recepten wel al had gedeeld, maar het ongezonde recept nog niet.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.