Een kijkje achter de schermen van Loves 2 Love

Met een eigen blog houdt het werk nooit op, alhoewel ik het vaak niet als werk zie. Waar ik op kantoor vaak de deur achter me dichttrek wanneer mijn uren zijn gemaakt kan ik voor mijn eigen blog nog tot midden in de nacht achter mijn laptop zitten.

Het hebben van een blog betekent meer dan alleen maar artikelen uittypen. En dat is stiekem eigenlijk al hartstikke veel werk! Naast het bedenken van onderwerpen, doen van onderzoek, uitschrijven van artikelen, afbeeldingen zoeken of zelf foto’s maken en het delen via social media van net genoemde artikelen ben ik ook hard bezig achter de schermen.

Waarom is de achterkant zo belangrijk?

Er zijn namelijk een hele hoop dingen die je niet direct ziet, maar die wel heel erg belangrijk zijn voor het goed functioneren van Loves 2 Love én voor de beleving van de website. Daarnaast probeer ik ook nog eens meer bezoekers via Google binnen te laten komen en ontploft mijn mailbox met vlagen door persberichten, vragen en verzoeken tot samenwerkingen.

Ervoor zorgen dat alles loopt als een zonnetje is dus erg belangrijk. Zowel om ervoor te zorgen dat jij als lezer een goede beleving van mijn site hebt, maar ook om opdrachtgevers binnen te halen. Want alhoewel dit voor mij nog steeds een hobby is, is het wel een hobby die steeds meer gaat kosten. Zo lang het mij lukt om dit kostenneutraal uit te voeren ben ik blij, en als ik er een beetje aan kan verdienen is het nog mooier. Mijn uiteindelijke doel is namelijk om te kunnen leven van mijn blog. Alhoewel dat echt nog toekomstmuziek is hoor.

achter de schermen

Lijstje met werkzaamheden

In de zomer is het rustiger qua bezoekers en heb ik dus ook meer tijd voor het werk achter de schermen. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met dingen die ik graag nog wil verbeteren aan mijn blog en dat lijstje deel ik graag met jullie.

  • Plugins nalopen en waar mogelijk verwijderen – hiervan heb ik er standaard een paar te veel
  • Yoast premium aanschaffen – schijnt toch net even iets beter te zijn dan de gratis versie
  • Categorieën aanpassen – is elke categorie ongeveer even groot, of zijn er uitschieters? Als dat zo is, klopt je verdeling niet meer
  • Cornerstone content creëren door middel van pagina’s per categorie – door middel van verzamelartikelen met voldoende interne links en informatie
  • Laadsnelheid van Loves 2 Love verbeteren (eeuwigdurende strijd dit) – Als een website langer dan 2 seconden nodig heeft om te laden haakt een gedeelte van de lezers af
  • Meer Pinterestwaardige afbeeldingen maken – Hier zou ik veel meer bezoekers uit kunnen halen
  • SEO verbeteren – daar valt altijd verbetering te halen

Overigens heb ik al een begin gemaakt met dit lijstje na het Blogger By Nature (BBN) event waar ik in juni was. Deze maand ga ik hiermee verder, naar aanleiding van de Achter de schermen challenge die is opgezet door Joyce van Mama kletst en Linda van Mamaliefde. Elke dag wordt er in de Facebookgroep een opdracht online gezet, met betrekking tot het verbeteren van je SEO (zoekmachineoptimalisatie), laadsnelheid, indeling enz. Een aantal dingen zullen je misschien als abracadabra in de oren klinken, dat deed het bij mij in het begin ook. Tot ik me erin ging verdiepen. Alhoewel het zelfs dan nog wel eens abracadabra is ;).

Het wiel opnieuw uitvinden

Plugins, cornerstone content, SEO, Yoast, het zijn misschien termen waar je nog nóóit van hebt gehoord. Maar als je ook een blogger bent, dan herken je de termen waarschijnlijk wel. Toch kan het zelfs als je weet waar het over gaat nog best lastig zijn om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw blog, weet ik uit ervaring. De meeste tijd breng ik achter een schermpje door en Google is mijn beste vriend. Maar sommige dingen moeten je echt verteld worden, die ontdek je niet zelf.

Zo hoorde ik bijvoorbeeld van blogcollega Evelyne van Buttercupsisters over de super handige plugin die de Facebook popup links onderin beeld verzorgt. Was ik zelf al een paar keer mee bezig geweest, en ik kreeg er GEEN fijne plugin voor gevonden. En op BBN werd nog eens benadrukt hoe veel voordeel je kunt halen uit de premium functie van Yoast. Had ik anders nooit aangeschaft, maar man wat is dat toch een heerlijke plugin.

achter de schermen

Verbeterde laadsnelheid

Op een goede dag laad mijn website in ongeveer 1,5 – 2 seconden, op een slechte dag tussen de 3 en 4 seconden. Bij een snelle website duurt het ongeveer 1 – 2 seconden voor deze geladen is. En dus ben ik weer op zoek gegaan naar mogelijkheden om mijn website sneller te laten laden. Daarbij stuitte ik op een stukje code die ik kon toevoegen aan mijn website, die de boel (hurray) iets sneller maakte. Maar de gouden tip heb ik nog steeds niet gevonden, en daar baal ik van. Misschien is dit zo’n dingetje waarvoor professionele hulp gewoon écht nodig is.

Categorieën en cornerstone content

De categorieën die Loves 2 Love had waren niet eerlijk verdeeld. De categorie ‘trouwen’ was een keer of 10 groter dan de meeste andere categorieën. En dus was het tijd om dit aan te passen. Ik besloot dit meteen samen te laten vallen met het maken van een cornerstone contentpagina per categorie. Misschien was het je al opgevallen, maar dit is nog een work in progress. Ik weet welke categorieën ik wil hebben, en hoe ik deze wil aanmaken. Maar dat kost enorm veel tijd, die ik nog niet altijd heb. Zeker gezien de normale artikelen gewoon online blijven komen. En ik achter de schermen ook nog de SEO van oude artikelen probeer te verbeteren.

Genoeg te doen

Genoeg te doen dus, met zo’n blogje. Hoe pak jij dat aan op jouw blog? Doe je alles zelf, laat je het doen en wat zou jij nog graag verbeteren op jouw blog? En mocht je eventueel nog vragen voor mij hebben, stel ze vooral in de reacties of stuur me een mailtje!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.