Een buitenlandse liefde: voor Kimberly alleen Piet
In deze rubriek zijn al heel wat bijzondere verhalen aan bod gekomen. Maar nog niet eerder kwam er iemand aan het woord met een buitenlandse liefde. Niet alleen rozengeur en maneschijn voor Kimberly (31) en Piet (30), want er komt een hoop geregel bij kijken wanneer je verloofde uit het buitenland komt.
Iets wat je alleen in films ziet
Drie jaar geleden moest Kim het alleen zien te redden, samen met haar eenjarige dochtertje. Als alleenstaande moeder kun je niet zo makkelijk uitgaan, en de wereld verkennen. Kimberly zat dus veel thuis met haar dochter en begon televisieseries te kijken. Hele seizoenen achter elkaar.
In één van die series zag ze iets over penvrienden. Kim: ‘Omdat ik ook heel graag schrijf en dit therapeutisch werkt voor mij, én omdat ik het zag als een sociaal contact besloot ik een penvriend te zoeken. Al snel kwam ik terecht op een site voor penvrienden die global penfriends heet. Ik heb toen heel wat mensen over de hele wereld gemaild. En daar zat Piet ook tussen.’
Een buitenlandse liefde
Piet woonde op dat moment in Zuid-Afrika en was op zoek naar iemand die hem kon helpen met lessen Nederlands. Bij zijn geboorte kreeg Piet ook de Nederlandse nationaliteit en nu wilde hij graag op zoek naar zijn roots door naar Europa te verhuizen. Dat wilde hij doen door eerst naar Engeland te verhuizen, en van daaruit verder te trekken naar Nederland.
De eerste paar mailtjes gingen uitsluitend over de Nederlandse les, maar al snel vertelden ze elkaar alles over hun dagelijkse leven. Beiden zaten in een moeilijke periode en Kim en Piet hebben elkaar door deze periode heen getrokken. Toen Piet enkele maanden later klaar was voor zijn verhuizing, wilde hij eerst zijn zus bezoeken. Deze woont in New York, en laat het nu net de droom van Kimberly zijn om eens naar New York te gaan. Piet nodigde haar uit, omdat haar dochtertje in die periode toch net bij haar vader zou zijn.
Naar New York?
Kim ging niet over één nacht ijs en dacht lang na. Ondanks de vele gesprekken online was Piet toch een vreemde, maar eigenlijk ook weer niet. Na veel gesprekken met verschillende vrienden en familieleden besloot Kim de sprong te wagen. Voor ze naar New York vertrok begon ze met Piet te Skypen, elke dag zagen ze elkaar zo even.
Iemand die niet wist wat ze van plan was, was Kims vader. Hem had ze verteld dat ze naar een vriendin in New York ging. Dit deed Kim omdat haar vader ontzettend bezorgd was. Met een bang hart vertrok ze naar New York, waar Piet op haar stond te wachten in de aankomsthal. Eindelijk zagen ze elkaar in het echt, na alle mailtjes en skypegesprekken. Kimberly en Piet knuffelden elkaar, waarna Piet vroeg: ‘Can I have a kiss?’
Wachten op een aanzoek
Stiekem hoopte Kim al op een aanzoek, en toen dat na 2,5 jaar relatie kwam was ze dan ook dolblij. Op vakantie in Barcelona, in hun hotelkamer, vroeg Piet haar ten huwelijk. De datum is inmiddels geprikt: 9 juni 2018 zeggen Piet en Kim ja tegen elkaar.
Hij droomt van een bruiloft in Los Angeles, zij van een groot feest met familie en vrienden. Die familie, die over de hele wereld woont, mag écht niet missen op de bruiloft. Ook de dochter van Kim speelt een grote rol tijdens de bruiloft: ze wordt bruidsmeisje. Met een budget van 8.000 euro hopen Piet en Kim hun droomhuwelijk waar te maken. Dit willen zij samen met ongeveer 90 gasten doen, waarbij zij de twee culturen ook een rol in de bruiloft willen laten spelen.
Een huwelijk is niet simpel, als je partner uit het buitenland komt
Toen Kim ten huwelijk werd gevraagd zat ze op een roze wolk. Voor haar en Piet was het heel belangrijk om hun relatie te bekronen met een huwelijk. Een feestlocatie was snel gevonden, en Kimberly kon haar geluk niet op. Totdat ze naar het stadhuis in Brugge ging om informatie op te vragen over het komende huwelijk. Welke papieren waren nodig voor de huwelijksaangifte?
‘De hemel kwam naar beneden. Al woont en werkt Piet hier al twee jaar en is hij ingeschreven in het vreemdelingenregister, alsnog moeten we heel veel documenten over laten komen uit Zuid-Afrika. Zo hebben we zijn geboorteakte, status van ongehuwde, scheidingsakte, bewijs van Nederlandse nationaliteit en getuigschrift van gewoonterecht uit Nederland nodig. Zuid-Afrika is geen land waar je makkelijk papieren kunt verkrijgen. Ik vroeg hoe ik de papieren kon krijgen, moest ik naar de ambassade misschien? Maar nee, ik moest naar Zuid-Afrika vliegen, wat ongeveer 1.000 euro kost. Ook kreeg ik als advies om nog eens goed na te denken of ik wel wilde trouwen. Daar stond ik dan met mijn mond vol tanden en tranen in mijn ogen.’
Na twee dagen zoeken kwam Kim erachter dat de papieren ook een apostille moeten hebben én vertaald moeten worden. Dankzij haar schoonzus heeft Kim een bedrijf gevonden die hen kan helpen en de papieren die uit Nederland moeten komen zal ze zelf ophalen. De documenten zijn op dit moment nog niet in België, en gerust is Kim pas als alles daar is. ‘Maar ik toch nog hoop dat alles goedkomt, net zoals dat in een film gaat.’