Checklist trouwen: met deze tijdlijn sla je niets over

Als je je gaat verloven komt er zo ontzettend veel op je af. Misschien ben je nog een beetje overdonderd door het aanzoek, terwijl de eerste stappen al gezet moeten worden. Maar welke stappen zijn dat eigenlijk? Natuurlijk weet je dat je een datum moet prikken, een gastenlijst maken en een locatie uit moet kiezen. Maar denk jij ook aan de jurk en de aankleding van de bruiloft?

Met behulp van deze tijdlijn weet je zeker dat jij niets over slaat, zodat je jouw dag met zo min mogelijk stress kunt beginnen. Met handige gratis downloadbare checklist!

Direct na je verloving

Gefeliciteerd, jullie zijn verloofd! Nu wordt het tijd om jullie familie en vrienden hierover in te lichten. Dat kan door middel van een verlovingsfeest, een etentje of gewoon een berichtje op social media. Dat is helemaal aan jullie.

Ga ook vast nadenken over een paar potentiële data. Je hoeft je nog niet vast te pinnen op één datum, maar bedenk er twee of drie. Bekijk ook vast online een paar locaties die mogelijk interessant zijn. Bezoek eventueel ook vast eens een bruidsbeurs én bedenk een budget waar jullie je aan willen gaan houden.

checklist trouwen

12 maanden voor de bruiloft

Een jaar voor je bruiloft kun je je bezig gaan houden met het zoeken van een fotograaf. Wacht er niet te lang mee, want het trouwseizoen is altijd snel volgeboekt. Oriënteer je ook op een trouwjurk. Het kan namelijk best lang duren voor deze binnen is bij de winkel én dan moet deze vaak nog vermaakt worden.

Daarnaast is het van belang om een gastenlijst op te gaan stellen. Dit is namelijk ook het moment om een definitieve datum te gaan prikken en de locatie vast te leggen. Voor de locatie geldt hetzelfde als de fotograaf: deze is vaak snel volgeboekt.

Denk ook alvast na over wie jullie als getuigen willen vragen, en wie als ceremoniemeester. Begin met het maken van een draaiboek, eventueel samen met de ceremoniemeester.

9 maanden voor de bruiloft

Begin ruim voor je bruiloft al met het uitzoeken van de huwelijksreis. Je hoeft deze nog niet meteen vast te leggen, je kunt eventueel wachten tot er extra kortingen zijn. Een last minute boeken voor je huwelijksreis kan, maar alleen als je niet te veel eisen hebt qua locatie en hotel.

Verzamel de adressen van mensen die jullie uit willen nodigen en maak een definitieve keuze voor je jurk. Vergeet ook niet vast na te denken over de muziek: ga je voor een DJ of een live band?

6 maanden voor de bruiloft

Moeten er mensen van ver komen? Bespreek dan of jullie degene zijn die een hotelkamer voor hen betalen, of dat zij dit zelf betalen. Betalen jullie? Ga dan vast kijken in welk hotel je je gasten onder wilt brengen. Misschien krijg je korting als je meer kamers afneemt.

Begin met het opstellen van een cadeaulijst, regel welke dagen je vrij wilt hebben op je werk en stel (samen met de ceremoniemeester) het definitieve draaiboek op. Dit is ook het moment om de huwelijksreis definitief te boeken.

Organiseer jij zelf je vrijgezellenfeest, of doet iemand anders dat voor je? Begin ruim van tevoren met de voorbereidingen en het prikken van een datum voor het vrijgezellenfeest.

Gaan jullie voor vuurwerk op je bruiloft? Dan kunnen jullie dit nu gaan regelen. Ook kun je nu gaan kijken voor schoenen en accesoires, en de man voor zijn kostuum. Dit kost altijd minder tijd dan de trouwjurk.

checklist trouwen

3 maanden voor de bruiloft

Tijd om je haar en make-up vast eens te laten doen, zodat je zeker weet dat het zit zoals je wil op je trouwdag. Hebben jullie ook al gedacht aan bedankjes? Je kunt deze het beste nu gaan bestellen, of zelf maken.

Ook is het nu tijd om de afspraak met de ambtenaar van de burgelijke stand te maken, en eventueel met de pastoor/dominee/Imam. Maak een definitieve gastenlijst en stuur de uitnodigingen rond.

Bestel nu ook je bruidsboeket, corsages en centerpieces. Zoek de trouwringen uit en bestel nu ook de bruidstaart. Begin met het schrijven van de trouwgeloften en volg eventueel danslessen.

1 maand voor de bruiloft

Jullie grote dag komt dichtbij! Rond nu alle DIY-projecten af, zodat er geen stress is op het laatste moment. Leg koffers, tickets en paspoorten vast klaar. Loop alle reserveringen na en geef het definitieve aantal gasten door. Dit is ook het moment voor de laatste pas van je trouwjurk en bruidslingerie.

In deze maand laat je ook nog je nagels doen en ga je naar de kapper. Ook de bruidegom gaat nog naar de kapper (tenzij hij, net zoals mijn partner, kaal is). En hoera, het is tijd voor je vrijgezellenfeest!

De dag voor de bruiloft

Pak koffers, tickets en paspoorten in en leg je trouwkleding vast klaar. Leg de ringen, bedankjes en het cadeau voor je partner klaar. Loop het draaiboek nog één keer door, en relax daarna.

Je kunt ervoor kiezen om je haar nog even te wassen. Door de conditioner wordt het vaak wat gladder wat ervoor kan zorgen dat het lastiger op te steken is. Overleg eventueel met je kapster of je je haar wel of niet moet wassen de dag voor je bruiloft.

Download de checklist trouwen!

Wil jij al deze tips in één handige checklist? Download dan de checklist trouwen hieronder:

checklist trouwen

 

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.