Een trouwdatum kiezen in 3 stappen

Als je dan eindelijk (of misschien wel juist heel onverwachts) gevraagd bent, dan kan het grote plannen beginnen. Veel mensen zullen je meteen vragen of je al een datum hebt gekozen. En laten we eerlijk zijn, die datum kan heel belangrijk zijn. De keuze van de datum kan namelijk erg veel invloed hebben op jullie bruiloft. Maar een trouwdatum kiezen wordt makkelijk met deze 3 stappen.

Lees ook: Vergeet dit niet bij het kiezen van een trouwlocatie (+ checklist)

Stap 1: welk seizoen en voorkeur voor dag?

Hebben jullie nagedacht over het seizoen waarin jullie willen trouwen? Een winterbruiloft vraagt een heel andere voorbereiding dan een bruiloft in de lente of zomer. Houdt bovendien ook rekening met de vakanties elk jaar. Trouw je in of rond een zomervakantie, dan heb je kans dat een aantal gasten niet aanwezig kan zijn. Aan jullie de vraag hoe belangrijk je het vindt dat iedereen aanwezig is.

Lees ook: 5 mooie bruidsboeketten die je in de lentesfeer brengen

Trouwen in het trouwseizoen, dat loopt van mei tot en met september is iets duurder dan trouwen in de andere maanden. Dat kan een reden zijn om ervoor te kiezen om buiten dit seizoen te trouwen. Bovendien moet je er extra snel bij zijn met het kiezen van een locatie en leveranciers zoals een trouwfotograaf. Zij zijn in dit seizoen nou eenmaal sneller volgeboekt.

Daarna kunnen jullie ook na gaan denken over welke dag van de week jullie voorkeur heeft. De meeste bruidsparen trouwen op vrijdag of zaterdag. In het weekend trouwen is altijd duurder dan doordeweeks, maar het voordeel is dat je gasten wel al vrij zijn. Maandag en dinsdag zijn over het algemeen de meest goedkope dagen, omdat deze het minst geliefd zijn.

Stap 2: wel of geen bijzondere dag?

Als je rekening moet houden met alle bijzondere dagen in het jaar, wordt het misschien vrij lastig. Maar trouw je in een familie die gek is op voetbal, dan kun je je trouwdag beter om het EK of WK heen plannen. Of misschien wil je júist op een bijzondere dag trouwen. Valentijnsdag, of bijvoorbeeld met kerst. Veel trouwlocaties hebben het op 1e en 2e kerstdag te druk vanwege brunches, lunches en diners. Maar wie weet, als je er op tijd bij bent?

Misschien ook heel bijzonder: trouwen op de datum dat jullie elkaar voor het eerst zagen, of een bijzondere datum zoals 22-02-2022. Bedenk wel dat aparte data vaak ook heel populaire data zijn en dat het soms lastig kan zijn om hier leveranciers voor te boeken.

Stap 3: locatie en trouwfotograaf vrij?

Hij is al een paar keer benoemd: de locatie en de leveranciers, zijn die vrij? De reden dat ik deze zo vaak benoem is omdat het bij een populaire locatie of leverancier voor kan komen dat deze snel is volgeboekt. Is het voor jou heel belangrijk om op de dag van je keuze te trouwen, en op de locatie van jouw keuze? Ga dan op tijd na of deze nog plek heeft.

 

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.