De etiquette bij het kopen van een trouwpak

Wist jij dat er een etiquette bij het kopen van een trouwpak bestaat? Jazeker, er zijn echt regels bij het aanschaffen van een trouwpak. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Lees ook: Hoeveel kost een bruiloft? Dit kost het gemiddeld om te trouwen

Zorg dat het bij de trouwjurk past

De belangrijkste regel volgens de etiquette is toch wel dat de bruid bepaalt en dat je trouwpak ook goed moet passen bij de trouwjurk. Misschien een beetje een open deur?

Als bruidegom mag je natuurlijk de trouwjurk niet zien voor de grote dag, dus hoe zorg je dan dat jouw trouwpak bij haar jurk past? De meeste bruidswinkels geven een stukje van de stof van de bruidsjurk mee, zodat jij dat mee kunt nemen naar je afspraak voor je trouwpak.

Houd rekening met het seizoen

Wanneer gaan jullie trouwen? Bij een bruiloft in de zomer kies je voor andere kleuren en materialen dan bij een bruiloft in de winter. Ga in de zomer voor linnen of katoen en in de winter voor bijvoorbeeld een wollen pak.

etiquette van het trouwpak

Overigens mag je volgens de etiquette van het trouwpak je jasje ook niet uittrekken in bijzijn van anderen. Behalve als je dit netjes vraagt. Ik zou zeggen, gooi die etiquette in de vuilnisbak en doe je jasje lekker uit als je de dansvloer op gaat!

Val op!

Het is je trouwdag en als je ooit een reden nodig hebt om op te vallen, nou dan is dit het wel. Waarschijnlijk komen alle mannen in pak naar je bruiloft, en het kan lastig zijn om daartussen op te vallen. Je wilt niet dat het lijkt alsof je naar een zakelijke vergadering gaat.

Dat wil overigens niet zeggen dat je moét kiezen voor een aparte kleur. Zeker niet als jij je daar niet gemakkelijk in voelt. Als je kiest voor een kleur als grijs of blauw, val dan op door middel van de accessoires. Of kies voor een driedelig pak, dan is het meteen duidelijk dat jij degene bent die trouwt.

Accessoires bij een trouwpak

De etiquette bij het kopen van een trouwpak lijkt misschien lastig, maar is heel haalbaar. Zo mag de bruidegom uitpakken met zijn accessoires. Denk daarbij niet aan de sieraden en sluier die de bruid als accessoires draagt, maar aan je stropdas, strik en/of pochet.

Volgens de etiquette moet de pochet wit en brandschoon zijn, zodat deze op elk moment een traan van de bruid op kan vangen. Maar tegenwoordig zie je ook steeds vaker een aparte pochet, en het kan een hele mooie toevoeging zijn aan je trouwpak.

Maar laat het wel matchen

Wil je iets aparts, maar weet je niet zo goed hoe je het moet laten matchen? Houd dan deze regel aan: gebruik minimaal 3 kleuren in je trouwpak. Een grijs pak met een witte stropdas kan een beetje saai worden. Laat bijvoorbeeld een kleurtje terugkomen in je schoenen, stropdas of pochet.

etiquette van het trouwpak

Knoopjes dicht of open?

Volgens de etiquette van het trouwpak sluit je alleen het bovenste knoopje van je jasje. Op het moment dat je gaat zitten mag je het knoopje losmaken, vergeet het niet weer vast te maken wanneer je opstaat!

Wist je trouwens dat er ook een etiquette is voor de knoopjes op je mouwen? Bij goedkopere pakken zijn de onderste knoopjes vaak nep. Volgens de trouwpak etiquette laat jij het onderste knoopje op je mouw dan ook open, zodat men kan zien dat je een pak van kwaliteit draagt.

Maatwerk is het mooiste

Je kunt nog zo’n duur pak kopen, maar als het niet goed past staat het gewoon minder mooi. Een maatpak zorgt ervoor dat alles precies past zoals het moet, en zorgt ervoor dat jij straalt als nooit tevoren op je trouwdag. Heb je bovendien een of meerdere punten waar je onzeker over bent? Vertel dat in de winkel, want er zijn verschillende manieren om jouw onzekerheden te verbergen met behulp van kleine trucjes.

Trouwen in uniform

Er zijn een aantal regels verbonden aan het trouwen in uniform. In sommige gevallen moet er toestemming gevraagd worden aan de commandant (nodig hem dan ook meteen uit voor de plechtigheid!) of zijn er kledingvoorschriften voor de bruid.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.