Dit is de etiquette op een bruiloft
Je wordt uitgenodigd voor een bruiloft. Hoe dien je je daar dan te gedragen? Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling dat jij in je joggingbroek komt opdagen of nog erger: net als de bruid in het wit. Maar wat wordt er dan wel van je verwacht? Dit is de etiquette op een bruiloft.
Houd je aan de uitnodiging
Voor welke dagdelen ben je uitgenodigd? En is je partner en zijn je kinderen ook uitgenodigd? Er zijn bruidsparen die het erg vervelend vinden als jij je partner ongevraagd uitnodigt terwijl zij alleen jóu uit wilden nodigen. Hetzelfde geldt voor het ongevraagd op komen dagen voor de receptie, terwijl je eigenlijk pas welkom was op het feest in de avond.
Als je besluit naar de bruiloft te gaan, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan het bruidspaar of de ceremoniemeester. Het bruidspaar moet aan de leveranciers aantallen doorgeven. Zij willen dus echt heel graag ruim van tevoren weten of je wel of niet komt. Ga er niet vanuit dat zij toch wel weten dat je komt!
Het kiezen van een cadeau
Bij een bruiloft hoort een cadeautje, het liefst een léuk cadeautje. Wat geef je het gelukkige paar? Kijk hiervoor goed naar de uitnodiging, vaak geeft het bruidspaar daar een tip over hun wensen voor het cadeau. Als het bruidspaar geen tip op de uitnodiging heeft gezet kun je ook altijd naar de ceremoniemeester. Deze weet de wensen van het paar én houdt bij wie wat koopt, zodat het bruidspaar geen dubbele cadeaus krijgt.
Niet in je joggingbroek
Een beetje logisch natuurlijk, dat je niet in je joggingbroek naar een bruiloft gaat. Maar welke kleding je dan wel aantrekt, daar wordt vaak over getwijfeld. En er worden regelmatig fouten mee gemaakt.
Als het bruidspaar ervoor kiest om een bepaalde dresscode te gebruiken, dan vinden zij het ook erg fijn als jij je daaraan houdt. Weet je niet zo goed wat een dresscode inhoudt? Lees dan even het artikel over dresscodes bij een bruiloft. Soms betekent dat, dat je niet in je spijkerbroek met een colbertje naar een bruiloft kan, accepteer dat dan. Het is niet jouw dag, maar die van het bruidspaar.
Wees op tijd
Het bruidspaar wil graag een grootse entree maken, waar al hun gasten van kunnen mee genieten. Maar ze hebben ook een strak schema op deze belangrijke dag en kunnen dus niet wachten totdat al hun gasten die te laat komen er zijn. Wees dus op tijd, daar doe je het bruidspaar en jezelf een plezier mee.
Houd je aan de wensen van het bruidspaar
Geen kinderen op de bruiloft, een regenboogthema of een raar tijdstip voor het feest. Wat het bruidspaar wil is wet op hun belangrijke dag. Als dat betekent dat jij oppas moet vinden voor je bloedje, dan is dat zo. Bovendien kun je dan ook eens lekker los, dus win-win. Als het betekent dat je in een oranje outfit (terwijl oranje écht niet jouw kleur is) moet verschijnen, dan doe je dat.
Je wilt immers toch ook dat gasten op jouw grote dag zich aan jouw wensen houden? Het gezegde luidt: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Oud, maar daardoor zeker niet minder waar.
Stomdronken naar huis?
Ook ik heb me er wel eens schuldig aan gemaakt: een paar drankjes te veel tijdens het feest. Ga liever niet stomdronken naar huis, want wil je echt bekend staan als die laveloze vriendin? Een open bar is geen uitnodiging tot een wedstrijdje ‘wie kan er het meeste drinken.’ Bovendien kun je je dan waarschijnlijk niets meer herinneren van de avond en dat is pas echt jammer!