Goedkoop trouwen, zo doe je dat

Trouwen is duur, dat kan iedereen beamen. Steeds minder stellen kiezen er dan ook voor om te trouwen. Een bruiloft kost gemiddeld zo’n € 16.000 euro (althans, in 2016 was dat zo), maar dat hoeft niet te zeggen dat jij er ook zo veel aan uit geeft. Je kunt ook goedkoop trouwen, alleen moet je even weten hoe. Met deze bespaartips lukt dat zeker.

Lees ook: Een low budget bruiloft – do of don’t?

Waarom is het duur?

Op Loves 2 Love zijn al verschillende artikelen verschenen over het organiseren van een goedkope bruiloft. Dat komt doordat er veel vraag naar is. Veel bruiden geven aan dat het lijkt alsof alles ineens duurder is wanneer het label trouwen eraan hangt. Nu is trouwen ook gewoon duur, maar dat is ergens ook wel logisch.

eigen trouwboeket van nepbloemen maken

Je trouwjurk wordt bijvoorbeeld van verschillende stoffen gemaakt, vaak met steentjes die er met de hand opgenaaid worden. Dat is maatwerk en kost veel manuren. Daar betaal je dan ook voor. En de bloemist die jouw boeket maakt, zorgt ervoor dat de bloemen precies ver genoeg geopend zijn. Daarvoor moet hij/zij dagen van tevoren al bezig zijn met jouw bloemen en steeds in de gaten houden of deze verder terug gekoeld moeten worden of juist wat warmer moeten staan.

Besparen op je bruiloft

Wil je gaan besparen op je bruiloft, dan kom je dus al vrij snel uit bij de werkzaamheden die leveranciers voor jou verrichten. Of de materialen die gebruikt worden. Beslis voor jezelf wat jij de belangrijkste punten vindt en waar je niet op wilt toegeven. Wat dat voor jou zijn, dat kan niemand anders beslissen. Op de andere punten kun je dan bekijken hoe je kunt besparen, door bijvoorbeeld dingen zelf te maken. Maar er zijn ook nog andere opties om goedkoop te trouwen.

Goedkoop trouwen: dag en locatie

Je kunt bijvoorbeeld op een minder populaire dag trouwen, maar dat betekent wel dat je je gasten in een wat lastigere positie brengt. De vrijdag, zaterdag en zondag zijn populaire dagen om te trouwen en dus ook een stukje duurder. Op maandag en/of dinsdag kun je in sommige gemeenten gratis trouwen, maar houdt er rekening mee dat de ceremonie dan vaak ook wat korter is en je minder gasten mee mag nemen.

De locatie is vaak ook een grote kostenpost, waar je in sommige gevallen veel op kunt besparen. Hebben jullie een grote achtertuin? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om daar jullie trouwfeest te organiseren. Vergeet dan niet dat je ook zelf het diner moet regelen, en hoe je om wilt gaan met drankjes en hapjes serveren.

goedkoop trouwen
Credits: Eddie van Loon, Yes We Do Bruidsfotografie

Andere manieren

Wil je wel goedkoop trouwen, maar jullie bruiloft niet laten lijken op een budget bruiloft? Er zijn genoeg leuke DIY’s online (en op Loves 2 Love) te vinden, waarmee je jouw bruiloft heel mooi kunt aankleden. Het kost je dan wel wat meer tijd, dus bedenk of je dat ervoor over hebt. Bedenk ook ruim op tijd wat jij graag op je bruiloft wilt, zodat je lang de tijd hebt om aanbiedingen te controleren en je slag te slaan als (bijvoorbeeld) die lampionnen nét in de aanbieding zijn.

Besparen op je trouwjurk

Je trouwjurk draag je meestal maar 1 dag, en daar zou je op kunnen besparen. Maar er zijn veel bruiden die hun hele leven hebben gedroomd van hun trouwdag, en juist níet op de jurk willen besparen. Toch zijn er ook hele mooie trouwjurken te vinden die minder dan 500 euro kosten. Wil jij besparen op je trouwjurk? Kijk dan zeker eens bij een outlet of online naar een tweedehands jurk.

Wist je bovendien dat je een goedkope trouwjurk er ook een stuk duurder uit kunt laten zien? Op die manier bespaar je op je jurk, maar zie je het er niet vanaf!

Kan je echt goedkoop trouwen?

Of je echt goedkoop kunt trouwen hangt af van jouw eigen wensen. Wil jij een grote gastenlijst, dan betaal je daar vanzelfsprekend meer voor. Trouwen in het weekend kost meer, maar is ook handiger. En die leveranciers, die nemen jou zaken uit handen en zorgen ervoor dat er echt kwaliteit wordt geleverd op je trouwdag. Daar vragen zij dan ook meer geld voor.

Maar met een beetje vertrouwen in jezelf kun je echt wel besparen op jullie bruiloft, en toch de dag van je dromen hebben. Begin op tijd met je projecten, zodat je bij kunt sturen als er iets fout gaat (of alsnog een professional in kunt schakelen) en vooral: geniet van de voorbereidingen. Het is jullie dag, alles wat je doet doe je met maar 1 doel: jullie getrouwde leven beginnen met een prachtig feest.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.