Help! Mijn (schoon)moeder steelt mijn spotlight

Heb jij een (schoon)moeder die op elk feestje alle aandacht naar zich toe weet te trekken? Dan is de kans aanwezig dat je (schoon)moeder je spotlight gaat stelen op je trouwdag en daar zit je vast niet op te wachten. Trouwens, zelfs als je (schoon)moeder normaal niet de spotlight steelt, kan het ‘verliezen’ van haar zoon voor veel emoties zorgen. En dat kan ervoor zorgen dat ze alsnog je spotlight steelt.

Wat kun je nou het beste doen als je spotlight wordt gestolen? Ik geef je een paar tips!

Lees ook: 10 x de mooiste bruidskapsels

Alle moeders scheppen op

Het is een beetje moeders eigen om op te scheppen over hun eigen kinderen. Dat begint vaak al heel vroeg (‘kruipt jouw dochter nog niet? Die van mij staat zelfs al!’) en het houdt eigenlijk nooit op. Eigenlijk is een beetje opscheppen helemaal niet erg. Het is 1 van de manieren waarop je ouders laten zien dat ze enorm trots op je zijn.

Een moeder die de aandacht pakt

Lastig wordt het pas als ouders hun kinderen gebruiken om zelf de aandacht op te eisen. Vaak heb je dat als kind niet zo door, je bent immers niet anders gewend. Maar je partner zal dat zeker in de gaten hebben. En als jullie dan besluiten om de rest van je leven met elkaar door te brengen, dan komt er waarschijnlijk een moment waarop je partner dit met je wil bespreken (of andersom).

(schoon)moeder steelt spotlight

Met een beetje geluk snapt je partner wat je bedoelt (of snap jij wat je partner bedoelt) en kunnen jullie samen een manier zoeken om te voorkomen dat je (schoon)moeder je spotlight steelt.

Wat kun je ertegen doen?

Nu komt het lastigste gedeelte, want als je bang bent dat je (schoon)moeder je spotlight gaat stelen moet je dit bespreekbaar maken. Dat betekent het gesprek aan gaan en dat kan best een uitdaging zijn. Een paar tips:

  • Kies een veilige omgeving, waar jullie niet onverwachts gestoord kunnen worden.
  • Gaat het om je eigen moeder? Dan ben jij de juiste persoon voor het gesprek. Gaat het om je schoonmoeder? Dan kan je partner misschien beter met haar praten.
  • Draai er niet te lang omheen, het is prima om eerst even over koetjes en kalfjes te praten. Maar je bent waarschijnlijk erg zenuwachtig (want: hoe gaat ze reageren?) en je kunt het dus maar beter vast uit de weg hebben.
  • Pak het voorzichtig aan. Ga niet strooien met kritiek, maar probeer ook een paar pluspunten te noemen aan je (schoon)moeder.

Laat je dag niet verpesten

Natuurlijk heb je een kans dat je moeder of schoonmoeder zich helemaal niet herkent in jouw woorden en niet snapt wat ze anders zou moeten doen. Probeer je dan niet te druk te maken om iets wat je niet kunt veranderen. Ik ga er vanuit dat je de uitnodiging niet in wilt trekken omdat ze je spotlight zou kunnen stelen, want het is toch je (schoon)moeder.

Hopelijk heeft het gesprek haar dan toch laten nadenken over haar gedrag, waardoor ze zich een beetje inhoudt op jullie trouwdag.

2 gedachten over “Help! Mijn (schoon)moeder steelt mijn spotlight

  1. Ik versta mijn schoonmoeder misschien niet, maar ik weet wel dat ik me gelukkig mag prijzen met haar! Ze claimt haar zoon niet, houdt er niet van om het middelpunt van de aandacht te staan en gunt me alles. Ik hoop heel hard dat op onze trouwdag ooit ook zo gaat zijn 😀

    1. Wat fijn dat je schoonmoeder zo’n tof mens is! Ik heb het zelf gelukkig ook getroffen met mijn schoonmoeder. Dat is wel eens anders geweest 😉

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.