Hoe belangrijk is een goede fotograaf op jouw huwelijk?

Dat je de belangrijkste dag in je leven wilt laten vastleggen staat vast. Maar neem je hiervoor een professionele fotograaf in de arm, of vraag je aan die verre oom die in zijn vrije tijd wel eens foto’s maakt of hij je dag wil fotograferen? De foto’s van je bruiloft zijn een investering die zeker zo’n vijftig jaar mee moeten gaan. Althans, daar ga je toch vanuit. Heb je dan een professionele fotograaf nodig, of kan een amateurfotograaf het ook voor je doen?

Budget

De belangrijkste reden om te besparen op een fotograaf is het budget. Een goede reden, want een bruiloft kost al snel veel geld (meer over de kosten in Hoeveel kost een bruiloft?). Wist je dat een bruiloft gemiddeld zelfs € 16.400 kost? Natuurlijk kun je hier zo ver boven of onder gaan zitten als je zelf wilt, afhankelijk van wat jij belangrijk vindt én waar je op kunt besparen.

Maar is de fotograaf dan wel zo’n ding waar je op wilt besparen? Vandaag bespreek ik de voor- en nadelen van het nemen van een goede fotograaf voor je bruiloft.

Het kost meer geld

Laat ik maar meteen beginnen met de open deur, een echte fotograaf kost meer geld dan een hobbyist. Een goede fotograaf kost al snel tussen de € 1.000 en € 2.000. Dat is een hoop geld, dat je bespaart wanneer je een kennis vraagt te fotograferen. Maar wil je goedkope foto’s van jouw dag?

Een amateurfotograaf is vaak ook niet meer dan dat: een amateur. Een professionele fotograaf investeert in de apparatuur, volgt eventueel cursussen en kan omgaan met bewerkingsprogramma’s. Misschien kan een amateur dat ook, maar doet deze dat net zo vaak als een professionele fotograaf? Dat de professionele fotograaf blijft investeren in apparatuur en kennis is ook precies de reden dat ze prijziger zijn. Wel begrijpelijk dus.

Je krijgt kwaliteit voor je geld

Ik ben zelf redelijk recent begonnen met fotograferen. Hiervoor heb ik een spiegelreflexcamera aangeschaft en nu is het een kwestie van oefenen. Dat ik geen professional ben kun je absoluut terugzien in mijn foto’s. Natuurlijk zit er wel eens een bijzonder mooi exemplaar tussen, maar dat is meer beginnersgeluk dan wijsheid.

Je trouwdag maak je (als het goed is) maar één keer mee en álle bijzondere momenten moeten vastgelegd worden. Dat vind ik althans. Die traan die je lief wegpinkt omdat hij je aan ziet komen in je prachtige jurk. De liefdevolle blik die jullie elkaar toewerpen bij het uitwisselen van de ringen. Het zijn allemaal momenten die zo voorbij zijn en die niet gemist mogen worden. Bovendien heeft een professionele fotograaf beschikking over verschillende fotobewerkingsprogramma’s, die een amateur misschien niet gebruikt.

Het geeft je meer rust

Als alles goed is geregeld, geeft je dat zoveel meer rust. Op je grote dag maak je je toch al om zoveel dingen druk. Dan is het toch heel fijn dat je je niet bezig hoeft te houden met de fotograaf en welke foto’s hij of zij moet maken. De fotograaf heeft immers al honderden bruiloften gedaan en weet precies welke foto’s belangrijk zijn voor het bruidspaar. Je hebt vaak van tevoren al besproken wanneer de fotograaf aanwezig is en welke momenten extra belangrijk zijn voor jou en je lief.

Toch een amateurfotograaf?

Misschien merk je al een beetje dat ik neig naar een professionele fotograaf. Natuurlijk kun je toch voor de amateur kiezen. Kies je voor een amateurfotograaf? Vergeet dan niet om de volgende vragen te stellen, zodat je een beetje inzicht krijgt in de kennis en kunde van de fotograaf.

 • Heeft hij of zij al vaker bruiloften gefotografeerd?
 • Hoe lang is hij of zij aanwezig op de dag zelf?
 • Is de nabewerking van de foto’s ook inbegrepen bij de prijs?
 • Zijn er foto’s van eerdere bruiloften die je kunt bekijken?
 • Kun je van tevoren dingen bespreken zoals locatie, dagplanning enz?

Doe waar jij je goed bij voelt

Het belangrijkste is dat jij doet waar je je goed bij voelt, of dat nou een professionele fotograaf is, of een amateurfotograaf. Wil je toch graag een professionele fotograaf maar wil je wél minder uitgeven? Je zou dan kunnen bekijken of je buiten het trouwseizoen trouwt, trouwfotografen hebben het dan vaak minder druk en zijn misschien bereid voor een lager tarief te komen.

Als je dat niet wilt, maar ook niet zoveel wilt betalen voor een fotograaf, zijn er ook andere manieren om te besparen. Je kunt bijvoorbeeld een photobooth plaatsen op het feest. Dat kost ongeveer € 300 euro en dan zou je ervoor kunnen kiezen de fotograaf minder uren te laten komen. Ook kun je wegwerpcamera’s aanschaffen en deze verspreiden in de zaal.

Heb jij een professionele fotograaf in de arm genomen? Of ging je voor de amateurfotograaf?

4 gedachten over “Hoe belangrijk is een goede fotograaf op jouw huwelijk?

 1. Dag Anne,

  Wat een leuke blog! Natuurlijk is geen enkele professionele fotograaf direct als prof gestart. Sommigen maken van hun hobby hun werk, anderen blijven het liever combineren (ik van onder die categorie).
  Er zijn twee aanvullende tips welke ik graag meegeef:
  1) bekijk of de stijl van de fotograaf je aanspreekt. De ene fotograaf fotografeert meer realistisch, de andere meer romantisch en weer een andere meer abstract. Dat is gewoon een kwestie van smaak.
  2) let er op dat je je prettig voelt bij je fotograaf want deze is de hele dag aanwezig. Vaak is de fotograaf op meer (intieme) momenten dan jullie gasten. Bij het aandoen van de jurk, tijdens de bruidsreportage etc. etc. Geen goed gevoel? Andere fotograaf! Want geloof me: je ziet het terug in de foto’s wanneer je echt op je gemak bent!

  Wat ik zou kiezen wanneer ik nu ging trouwen? Vermoedelijk een prof! Mede omdat ik weet hoe kritisch ik naar foto’s kan kijken!

  1. Heel erg bedankt voor je aanvullingen, dit zijn zeker belangrijke tips om mee te nemen! Je hebt helemaal gelijk, iedereen moet het leren. Toch zou ik inderdaad ook voor een prof kiezen op mijn eigen bruiloft, want alles moet perfect zijn. Eventueel een loveshoot of iets dergelijks zou dan wel door een beginnend professional gedaan kunnen worden.

 2. Anne

  Ik zou juist kiezen voor een pre-wedding (Loveshoot) te doen bij jullie eigen bruidsfotograaf.
  Zo leer je elkaar op een wat ongedwongen manier kennen en heb je alvast wat ervaring met elkaar als je de bruidsshoot ingaat.
  Ik kan het echt aanraden om die pre-weddingshoot ook te doen, het geeft jullie een beetje een beeld wat je te wachten staat, en je geeft de fotograaf een idee of hij jullie helemaal vrij kan laten of dat het beter is een beetje sturing te geven.
  Als je het al eens meegemaakt heb gedraag je je wat natuurlijker bij de bruidsshoot is mijn ervaring.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.