Een hond adopteren uit Aruba, waarom wij daarvoor kozen
Dit artikel werd geschreven op 1 oktober 2018 en kreeg een update op 9 januari 2021
Wij hebben een nieuw gezinslid, en hij heet Hummer. Hij staat inmiddels ook al bekend als Hummie, Hummert en Sjaak. Hummer komt uit Aruba en is een Arubaanse Cunucu (ook wel bekend als vuilnisbakkie). Voor we naar Aruba vertrokken hadden vriendlief en ik een goed gesprek waarin we tot de conclusie kwamen dat het tijd was voor een toevoeging aan ons gezin. Het werd tijd om een hond te adopteren.
Dat ons nieuwe gezinslid uit Aruba zou komen hadden we zelf in eerste instantie niet bedacht. Wij wilden gewoon in Nederland gaan kijken. Maar op bezoek bij de schoonfamilie vertelden we dat we een hondje wilden adopteren en die vertelden ons over de mogelijkheid een hondje te adopteren uit Aruba.
Inmiddels is Hummer al een aantal jaar een toevoeging aan ons gezin en kan ik wat beter vertellen over het karakter van een Cunucu hond. Daarnaast deel ik heel graag de ups en downs van het adopteren van een straathondje met je, want niet alles is rozengeur en maneschijn. Meer daarover lees je iets verder naar onder in dit artikel. Nu eerst terug naar het oorspronkelijke verhaal.
Waarom Aruba?
We moesten een beetje warmlopen voor het idee. Want ik wilde eigenlijk heel graag een bepaald ras, en een hondje 10 -12 uur lang in een vliegtuig laten zitten leek me ook niet heel diervriendelijk. Maar aan de andere kant: kijken kan geen kwaad. Dus besloten we om een kijkje te nemen als we daar op vakantie waren.
Vriendlief bleef een beetje stil en was moeilijk te peilen op dit gebied. Mij leek het wel een heel mooi idee om een hondje een beter leven te kunnen geven. De hondjes waar wij zouden gaan kijken waren namelijk allemaal op straat gevonden.

Hummer (aan de lijn) en zijn broertje Xtarx (inmiddels bekend als Jax) die afscheid nemen van elkaar
Straathondjes
Schoonzus had ook al verteld over de slechte leefomstandigheden van veel hondjes op Aruba. Er zijn daar enorm veel straathonden en elke dag worden er weer nieuwe beestjes gered. Er zijn verschillende organisaties actief die zich bezighouden met het redden en verzorgen van de gevonden honden en katten. Deze dieren worden in gezinnen geplaatst die hen tijdelijk opvangen tot ze geadopteerd worden.
Wij hebben onze Hummer ook via zo’n organisatie, Sgt. Pepper’s Friends. Deze organisatie richt zich vooral op het laten adopteren van de gevonden hondjes naar landen als Amerika en Nederland. Dat betekent dat zij er ook voor zorgen dat de hond de juiste inentingen heeft en dat hij een reisbench krijgt waarmee hij het vliegtuig in mag. Die vliegreis betalen ze overigens óók nog eens. Als je al niet genoeg reden had om een hondje te redden, dan heb je het nu wel.
Wat als ze niet geadopteerd worden?
Wij zijn wezen kijken bij verschillende hondjes, waaronder Hummer en zijn broertje Xtarx. Met hen allebei voelden we een klik, maar 2 hondjes adopteren was ons toch echt een beetje te enthousiast. Na Hummer en Xtarx zijn we nog wezen kijken bij een puppy die een stuk jonger was. Hummer en zijn broertje waren op dat moment al ongeveer 4,5 maand, vrij oud om geadopteerd te worden dus.
Voor mij was dat, en de klik die we hadden, de reden om voor Hummer te kiezen. Hij zou misschien minder snel geadopteerd worden dan de kleine enthousiaste pup waar mensen voor in de rij stonden. Gelukkig wordt zo’n hondje niet meer op straat gezet, maar je gunt een beestje wel een gouden mandje toch?
Over onze Hummer
Het is een enorm slimme en lieve hond, met een paar uitdagingen. Doordat Hummer uit een rijdende auto is gegooid (ja, echt waar) is hij een beetje bang voor mensen. Die angst is niet weg gegaan, en we geven bij elke nieuwe bezoeker aan dat Hummer wel even komt snuffelen wanneer hij daar zelf aan toe is. Bijzonder vinden wij wel dat hij bij kinderen die angst veel minder lijkt te hebben. Kleine kinderen mogen hem aaien, iets wat weinig andere mensen mogen.
Zijn angst zorgde er ook voor dat het wennen thuis een uitdaging was. Eenmaal thuis moesten wij beiden weer aan het werk en dat vond Hummer erg lastig. Hij had last van verlatingsangst en bleef piepen en blaffen totdat wij thuiskwamen. Een onhoudbare situatie. Uiteindelijk hebben we dit met heel veel training op kunnen lossen, maar de verlatingsangst is nooit helemaal weg gegaan. Gelukkig kan hij tegenwoordig prima alleen thuis blijven. Toch hebben we absoluut geen seconde spijt van Hummers komst. Het is een heel lief en knuffelig hondje die prima bij ons gezin past.
Het karakter van de Cunucu
Cunucu’s hebben een van nature heel lief karakter en zijn over het algemeen erg leuk met kinderen. Er zitten hondjes tussen die veel energie hebben en dus veel beweging nodig hebben, maar kijkend naar onze Hummer vinden ze het ook prima om de hele dag op de bank te liggen en er alleen even uit te gaan om te wandelen.
De Cunucu is écht een hele slimme hond (of ik ben bevooroordeeld). Trucjes leren ze snel aan en over het algemeen luisteren ze goed. Daarnaast kunnen ze ook nog eens héél hoog springen. Een hekje dat bij jou tot je middel komt is voor de meeste Cunucu’s geen enkel probleem. Daar hadden wij van tevoren niet per se rekening mee gehouden haha. Daarnaast zijn deze honden enorm snel en vinden ze het heerlijk om lekker te rennen.
Grootte van de Arubaanse Cunucu hond
De Arubaanse hondjes komen in allerlei verschillende maten. Omdat we een hondje adopteerden waarvan we de ouders niet kenden was het een beetje een vraag hoe groot hij zou worden. Nu is Hummer voor Arubaanse honden aan de grote kant, veel groter dan dit ga je ze niet vinden. Hij weegt zo’n 23 kilo, voor je beeldvorming.
Voordelen adopteren van een Arubaanse hond
Zoals al eerder genoemd hoef je het adopteren van een straathondje voor de kosten niet te laten. De organisatie die wij hebben gebruikt zorgt enorm goed voor alles en ook het terugsturen van de reisbench ging soepel. Wij gaven de reisbench mee aan familie die richting Aruba ging en zij gaven hem op het vliegveld van Aruba af aan een vrijwilliger van de organisatie.
Alle hondjes zijn schattig, maar voor ons voelde het heel goed dat we een hondje een thuis konden bieden dat anders misschien geen vast thuis had gevonden. Onze Hummer had voor hij bij ons kwam al 5 verschillende foster gezinnen gehad. Mind you, dat waren 5 gezinnen in een periode van 4 maanden. Dat had niets te maken met zijn karakter, maar alles met dat het vakantietijd was en hij daardoor bij veel gezinnen niet kon blijven. Alhoewel hij op dat moment bij een heel lief gezin zat voelde het voor ons toch alsof wij hem die onvoorwaardelijke liefde konden geven die hij anders misschien niet had gehad.
Nadelen hond adopteren uit Aruba
Het adopteren van een Arubaanse Cunucu hond kent ook absoluut nadelen. Een van de grote nadelen is de lange vliegreis die de dieren moeten maken. Zelf zit je zo’n 9-10 uur in het vliegtuig, maar de dieren moeten al eerder ingecheckt worden en zitten daardoor ergens tussen de 12-14 uur in hun reisbench. Al die tijd kunnen ze niet echt eten en mogen ze niet drinken. De reis is erg stressvol voor de beestjes.
Onze Hummer was al angstig door de drukte op het vliegveld en wilde absoluut niet naar binnen of zijn reisbench in. Gelukkig at hij alsof hij nooit wat te eten kreeg en gingen de kalmeringspilletjes dus ook makkelijk naar binnen bij hem. Dat was overigens het enige wat hij die dag heeft gegeten, omdat ze een aantal uur voor de reis niet meer mogen eten. Dit zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat ze in hun reisbench hun behoeften doen.
Niet iedereen die een hond adopteert neemt deze zelf mee, in sommige gevallen adopteer je dus een hond die je nog nooit gezien hebt. Dat lijkt me erg lastig, omdat voor mij de klik met het beestje enorm belangrijk is. Maar het komt ook voor dat de pup die je hebt uitgekozen nog niet met je mee terug mag vliegen. Om te vliegen moet de pup namelijk minimaal 17 weken zijn. Dat komt omdat ze een inenting tegen Rabiës nodig hebben die minimaal 21 dagen daarvoor gegeven moet zijn. De inenting mag pas vanaf 3 maanden.
Ga jij een hond adopteren uit Aruba?
Dan heb ik nog een paar laatste tips voor je:
- Iedereen wil de puppy’s, maar ook de wat oudere honden zijn op zoek naar een gouden mandje en net zo lief
- Bijkomend voordeel bij iets oudere honden is dat ze vaak al zindelijk zijn (vonden wij een grote pre)
- Vraag filmpjes, foto’s en vraag naar de ervaringen van het gastgezin wanneer je het hondje niet live gaat bekijken
- Je moet een vragenlijst invullen voor je goedgekeurd wordt als adoptie-ouder
Heb jij nog vragen over het adopteren van een hondje? Je mag ze me altijd stellen. Ik ben zeker geen expert (verre van) maar ik vertel je graag over onze ervaring met het adopteren van een Arubaans hondje.
8 Comments
Och, wat een poppies! Had al iets op Insta voorbij zien komen, maar wist niet zeker of hij van jullie was. Als wij geen plannen hadden om in de nabije toekomst te verhuizen, had ik je misschien wel even een mailtje gestuurd. Wat een leuke beestjes. Heel erg veel plezier gewenst. Lijkt me zo leuk om een hond in huis te hebben (weet alleen niet hoe Buttons daarover denkt, haha)
Hoi ik heb sinds kort ook een hond uit Aruba via deze organisatie. Ook een zwerver van 23 kg nu 11 maanden. Ook banger voor mannen. De reis voor hem is goed gegaan. Hij moest alleen erg wennen aan de drukte in nederland. Ik heb een hondentrainer genomen om hem toch nog wat bij te sturen en minder angstig te maken. Zijn naam is Beach een rue gevonden met zijn zusje op het strand zonder eten en drinken. Nu kan hij heerlijk wandelen is speels gek op mij kan gelukkig goed alleen blijven in de bench. Hij is er nog lang niet maar ik begreep ook dat het nog maanden kan duren voordat de gewenning oke is. Graag zou ik ervaring wil uitwisselen. Zodat ik de hond beter kan begrijpen
Groetjes anous & beach