Hossen en lijnen
Wauw, wat vliegt de tijd! Het voelt als gisteren dat ik blogde over alle pracht en praal van kerst en jullie tips gaf om zelf leuke kerstversieringen te maken. Inmiddels is het alweer bijna carnaval (ja, ik blijf een meisje uit het Zuiden des lands) en sta ik te popelen om al mijn outfits weer aan te trekken.
Lees ook: In een oogwenk…
Dit jaar zijn een aantal van mijn outfits te groot geworden, iets wat ik helemaal niet (oké, misschien een klein beetje omdat het zulke leuke pakjes zijn) betreur. Nu is carnaval een feest van veel drinken en veel (ongezond) eten. Een dag geen friet, döner, snacks of chips is een dag niet geleefd met carnaval.
Ik ben zéker niet van plan om niet te genieten met carnaval, maar ik wil straks ook weer niet in mijn oude pakjes kunnen passen. Daarom heb ik wat tips voor een (redelijk) gezonde carnaval bij elkaar geschraapt, zodat jullie net als ik vol goede moed kunnen feesten!
Tip 1. Het ontwijken van de kater
Bij carnaval hoort alcohol, onvermijdelijk. Dit zorgt vaak voor een fikse kater de volgende dag, omdat je veel vocht verliest. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en hierdoor ontstaat vaak hoofdpijn. Bovendien wordt je misselijk dankzij de afbraakproducten die ontstaan bij het afbreken van de alcohol in je lichaam. Om die ongewenste kater de volgende dag te voorkomen (je moet immers nog een paar dagen!) kun je elk glas met alcohol afwisselen met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Vind je het niet stoer om in de kroeg water te drinken? Neem dan bij thuiskomst nog een paar glazen water. Vergeet niet de volgende ochtend ook goed te blijven drinken.
Tip 2. ‘Gezond’ snacken
Van het vele drinken krijg je vanzelf honger, ook al is het midden in de nacht. Wanneer je ‘s nachts nog gaat snacken wordt dit eten niet meer verbrand, niet zo gezond dus. Snacken hoort er wel een beetje bij, dus als je jezelf dit niet helemaal wilt ontzeggen kun je kiezen voor snacks met (iets) minder calorieën. Kies bijvoorbeeld een kroket of kipcorn in plaats van een grote friet speciaal en bamischijf (om maar wat te noemen). Zorg daarnaast voor een goede bodem vóórdat je de kroeg in gaat, zodat je later minder honger hebt. Kies dan wel voor een gezond iets, bijvoorbeeld een stamppot.
Tip 3. Wat te eten?
Buiten het snacken om heb je natuurlijk ook je ontbijt, lunch en diner tijdens de carnaval. Waarschijnlijk heb je met je katerige hoofd niet zo veel zin om uitgebreid te koken, ik in ieder geval niet. Je kunt voor de carnaval al je eten klaarmaken en dit invriezen zodat je het straks alleen nog maar hoeft op te warmen. Heb je een snelle én gezonde maaltijd.
Tip 4. Sporten/bewegen
Ik zal eerlijk toegeven, de groepslessen waar ik normaal naar toe ga en de geplande sportochtend in het weekend gaan niet door met carnaval. Om dit toch een beetje in balans te houden sport ik wat meer vóór de carnaval en ga ik direct na carnaval alle alcohol weer uitzweten. Bovendien wandel ik vanuit huis naar de optocht in de stad, zodat ik toch wat frisse lucht en beweging heb tijdens carnaval.
Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt bij wat je eet, drinkt en bij hoeveel je beweegt. Carnaval is een tijd van feesten en heel streng zijn voor jezelf zorgt dan alleen maar voor een domper op de feestvreugde. Bovendien ben je veel sneller dronken als je weinig eet. En dát willen we ook niet.
Veel plezier deze carnaval!