How to: Gezond BBQ’en
Ook deze week wordt het weer heel erg warm! Bij ons thuis betekent dat maar één ding: de barbecue gaat aan. Door de hoeveelheden stokbrood en sausjes die daar vaak bij genuttigd worden (om het nog maar niet over de alcohol te hebben) is dit vaak ongezond.
Lees ook: Recept: Kwarkbrood
Aangezien ik inmiddels alweer een tijdje aan het lijnen/diëten/opletten ben vond ik dat het hoog tijd werd om op een gezondere manier te gaan barbecueën. Zo loop ik geen gezelligheid mis, maar kom ik ook geen kilo’s aan.
Hieronder 6 tips voor een (semi) gezonde barbecue.
1. Prop je niet vol met brood. Het duurt wat langer voordat de barbecue warm is, maar start dan vast met een salade of wat fruit. Hier zitten minder calorieën en koolhydraten in dan in stokbrood. Wil je toch heel graag een stokbroodje? Pak dit dan tegen het einde van de barbecue.
2. Kies voor mager vlees, of vis. Marineer het vlees van tevoren zodat het ook lekker smaakt zonder sausje. Ook vis kan prima op de barbecue wanneer je het in zijn geheel grilt of in een pakketje doet.
3. Maak groentesticks. Gegrilde groenten zijn erg lekker, rijg ze aan een stokje of maak een bakje van aluminiumfolie waar je groenten in grilt. Ik ben zelf gek op champignon-courgette-paprika sticks, maar ook maïs en aubergine is erg lekker.
4. Zorg voor slanke sausjes. In plaats van vette mayonaise of ketchup die vol met suikers zit kun je er ook voor kiezen om zelf sausjes te maken op basis van yoghurt. Bijvoorbeeld tzatziki saus of knoflooksaus.
5. Let op je alcohol-inname. Wanneer je gaat barbecueën zit je vaak de hele avond aan tafel,waardoor je ongemerkt meer (alcoholische) drankjes drinkt. Neem één wijntje/biertje/mojito/baco/o.i.d. en stap daarna over op water. Dat bespaart je veel calorieën!
6. Sla de extra’s over. Vaak worden er nog extra frietjes gebakken, staan er aardappel- of huzarensalades en wordt er afgesloten met een ijsje. Sla deze dingen over en geniet extra van de dingen die je wel neemt, zodat jij met een goed gevoel kunt barbecueën!