Is trouwen nog van deze tijd?
Vroeger was het eigenlijk geen vraag of je ging trouwen als je een partner had, maar eerder wanneer. Natuurlijk was dat in de tijd dat seks voor het huwelijk ook minder bespreekbaar was en sommige mensen gewoon snel een boterbriefje wilden halen. Hoe is dat nu dan? Is trouwen nog van deze tijd, of kun je net zo goed op een andere manier een verbintenis aangaan?
1 op de 3 eindigt in scheiding
Wist jij dat 1 op de 3 huwelijken tegenwoordig eindigt in een scheiding? Ik schrok toen ik die cijfers hoorde. Nou kan ik niet echt meepraten over een scheiding, omdat niemand in mijn familie gescheiden is (wat dan ook wel weer bijzonder is). En misschien is het wel naïef van mij om te geloven dat een huwelijk voor altijd is.
Begrijp me niet verkeerd, ik denk niet dat je samen moet blijven met iemand als je daar ongelukkig van wordt. Jaren geleden, toen het nog een taboe was om te scheiden waren er heel wat mensen extreem ongelukkig. Gelukkig is het nu geen taboe meer om te scheiden, maar het lijkt wel of we daardoor de andere kant op zijn geslagen.
Minder huwelijken
Naast meer scheidingen zijn er ook minder huwelijken. Waar er in 1970 nog zo’n 120.000 huwelijken waren, lag dat cijfer in 2017 op 64.400. Dit cijfer bleef redelijk stabiel de afgelopen jaren. Het aantal geregistreerd partnerschappen nam wel enorm toe. Inmiddels zijn er zo’n 18.000 stellen per jaar die kiezen voor een geregistreerd partnerschap in plaats van een huwelijk.
Je zou je dus kunnen afvragen of trouwen nog van deze tijd is, als er steeds meer stellen kiezen voor een geregistreerd partnerschap.
Geregistreerd partnerschap
Het geregistreerd partnerschap bestaat sinds 1998 en werd in het leven geroepen als alternatief voor het traditionele huwelijk. Dit gebeurde voornamelijk voor stellen van hetzelfde geslacht, omdat deze destijds niet mochten trouwen en op deze manier toch een verbintenis aan konden gaan. Destijds was het dus een soort van uitgeklede versie van het huwelijk.
Tegenwoordig is dat niet meer zo, het huwelijk en geregistreerd partnerschap lijken steeds meer op elkaar. Zo hoef je sinds 2014 bij een geregistreerd partnerschap als vader zijnde niet meer je kind te erkennen. Dat gebeurt nu automatisch. Is het geregistreerde partnerschap daardoor het nieuwe trouwen, of is trouwen nog van deze tijd?
Denk er overigens wel even aan dat het geregistreerd partnerschap in Nederland in veel andere landen niet wordt erkent.
Voor en nadelen huwelijk
Vanaf 2018 trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alles wat jij voor je huwelijk hebt gekocht van jou blijft, ook bij een scheiding. Alles wat na je huwelijk wordt gekocht is wel van jullie samen en zal eventueel verdeeld moeten worden. Een goede administratie is hierbij wel belangrijk.
Bovendien ben je bij een huwelijk (net als een geregistreerd partnerschap) automatisch juridisch ouder met gezag. Je hoeft als vader je kind dus niet te erkennen. Nadeel van een huwelijk komt vooral kijken wanneer je wilt scheiden: Je bent verplicht een advocaat in de arm te nemen. Dat hoeft niet wanneer je een geregistreerd partnerschap aan gaat.
Trouwen = liefde, nu meer dan ooit
Waar trouwen vroeger vaak een moetje was, zie je tegenwoordig dat stellen vooral trouwen om hun liefde te vieren. Het huwelijk is romantischer geworden. Wist je trouwens dat getrouwde mensen gelukkiger zijn? Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door economen. Getrouwde stellen leiden een stabieler leven en hebben bijvoorbeeld een hoger inkomen en een lager alcoholgebruik dan singles of niet getrouwde stellen.
Trouwen is dus zeker nog van deze tijd. Bovendien is het huwelijk een levenslange verbinding die ervoor zorgt dat jullie als teamgenoten het leven aanpakken. Je staat dus sterker in je schoenen omdat je iemand hebt waar je mee kunt sparren en lief en leed kunt delen. Je merkt het al: ik ben fan van trouwen en denk dat het nooit uit de tijd zal raken!