Het is Valentijnsdag! Hoe is Valentijnsdag ontstaan?
Vandaag is het Valentijnsdag. De dag waar veel vrouwen elk jaar naar uit kijken. Een dag om extra lief te zijn voor je partner en elkaar te verwennen met een cadeautje. Mijn vent vindt Valentijnsdag maar commerciële onzin, en natuurlijk maken veel bedrijven slim gebruik van Valentijnsdag. Maar ik ben nieuwsgierig, hoe is Valentijnsdag eigenlijk ontstaan?
Dag van de Heilige Valentijn
Wikipedia zegt dat Paus Gelasius I in 496 14 februari uitriep tot de dag van de Heilige Valentijn. Er is echter verder niets bekend over een Sint-Valentijn. Wel valt de feestdag samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus, alleen wat we doen op Valentijnsdag heeft dan weer niets te maken met het leven van deze martelaren.
Vervangen van Lupercalia
Waarschijnlijker is dan ook dat het Valentijnsfeest werd ingesteld om het Romeinse Lupercalia (een veel ouder vruchtbaarheidsfeest) te vervangen. Dit feest werd op 15 februari gevierd ter ere van de Romeinse beschermgodin Juno, die de vrouw en het huwelijk beschermde en Pan, de god van de natuur.
Tijdens Lupercalia werden, volgens de verhalen, de namen van alle ongehuwde vrouwen opgeschreven en in een kom gedaan. Ongehuwde mannen mochten vervolgens om de beurt een naam trekken. De mensen die gekoppeld waren tijdens het feest, werden elkaars partner. Toen het christendom opkwam werd het heidense Lupercalia-feest verboden door de Kerk. En in 496 veranderde de paus het feest dus in Valentijnsdag.
De kerk bracht het anders
Om een link te creëren tussen de heilige Sint Valentijn, waarvan we dus eigenlijk niet weten of hij bestaat en de tradities die we vieren op 14 februari, ontstonden er een aantal mythes. Sint-Valentijn zou stelletjes tot elkaar hebben gebracht en huwelijken hebben gesloten. Een andere mythe is dat Sint-Valentijn een priester was die weigerde een onbekende wet van Claudius II uit te voeren. Volgens deze wet was het verboden voor jonge mannen om te trouwen. Keizer Claudius zou deze wet hebben ingesteld omdat getrouwde mannen een minder sterk leger zouden vormen. Valentijn zou in het geheim trouwplechtigheden hebben uitgevoerd, totdat hij ontdekt werd en gearresteerd werd.
Van kaartjes naar cadeautjes
Vroeger werden er vooral kaartjes of rozen gestuurd op Valentijnsdag, tegenwoordig zijn dat steeds meer cadeautjes. Daar komt het stukje ‘commerciële dag’ om de hoek kijken. Halverwege de jaren negentig begon Valentijnsdag meer aan populariteit te winnen en steeds meer winkels profiteerden daarvan. Tegenwoordig kun je de chocolade, grote Valentijnskaarten en andere cadeautjes specifiek gericht op Valentijnsdag niet meer wegdenken. Toch verliest de dag mensen, misschien is het inmiddels toch té commercieel?
Ik vier Valentijnsdag nog wel!
Valentijnsdag mag dan mensen verliezen, ik vind het nog steeds leuk om te vieren. En dat betekent dat vriendlief het ook moet vieren. Wat men toch al niet voor de liefde doet ;).
Vier jij vandaag Valentijnsdag? En hoe?