Je grenzen aangeven, bescherm jezelf

Je grenzen aangeven kan heel erg lastig zijn, zowel in een relatie als wanneer je single bent. Zo vond ik het heel lastig om bij een date aan te geven dat ik me niet op mijn gemak voelde als hij zijn arm om mijn schouder sloeg. Dat kleffe gedoe terwijl je elkaar nog leert kennen, ik wilde er niets van weten. Maar om dat ook daadwerkelijk te zeggen, dat was lastig.

Weet wat je grenzen zijn

Je kunt alleen je grenzen aangeven als je ook weet waar jouw grenzen liggen. Ben je bewust van wat jij fijn vindt en wat niet. Want zelfs als je precies weet wat je wilt en waar je niet oké mee bent kan het door bijvoorbeeld een drankje lastiger zijn om dat ook daadwerkelijk te zeggen. Ook binnen een relatie is het goed om te bedenken wat jouw grenzen zijn. Heb jij bijvoorbeeld een hekel aan de afwas, maar doe je die wel elke dag omdat dat beter in jullie schema past? Dan ga je eigenlijk je grens voorbij.

Je grenzen aangeven

De volgende stap is het aangeven van je grenzen. De meeste mannen vinden het alleen maar fijn als je goed aangeeft wat je wel en niet wilt. Zowel binnen als buiten een relatie. Weten waar jouw grenzen liggen zorgt ervoor dat je sterker en zelfverzekerder voelt en dat het ook makkelijker wordt om eens een grens te verkennen. Natuurlijk alleen wanneer jij en je partner zich daar allebei goed bij voelen.

De toon

Denk er wel bij na dat het aangeven van jouw grenzen niet bedoeld is om de ander te kwetsen. De toon waarop je aangeeft wat jouw grens is, kan een wereld van verschil maken. Je wilt de ander vast niet kwetsen, maar begrijp dat het aangeven van jouw grens wel als kwetsend ervaren zou kunnen worden. Goede communicatie is key hierbij.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.