Jouw taken als ceremoniemeester

Ben jij gevraagd als ceremoniemeester op de bruiloft van een dierbare? Wat een eer! Dat betekent dat men zo vertrouwt op jouw organisatietalent dat ze hun belangrijkste dag in jouw handen durven te leggen. Best een beetje spannend dus, want je moet heel wat waar maken. Maar met deze tips lukt dat echt wel.

Lees ook: Wat weddingplanners je niet vertellen over bruiloften

Op tijd bij de groepsfoto’s

1 van de taken van de ceremoniemeester is het zorgen dat iedereen op tijd is voor de groepsfoto. Groepsfoto’s kosten vaak een hele hoop organisatie, maar zijn wel de leukste foto’s om op terug te kijken. Het bruidspaar maakt een lijstje met wie, en wanneer, zij op de foto willen en het is aan jou als ceremoniemeester om te zorgen dat deze mensen op het juiste moment ook aanwezig zijn. Dus sleur die ene oom die rustig zijn biertje zit te drinken aan de bar maar aan zijn haren mee, want hij moet over 5 minuten op de foto.

ceremoniemeester

Iedereen op de hoogte van zijn/haar taak?

Als het schattige neefje de ringen komt brengen, moet zijn moeder weten wanneer haar zoon zijn entree moet maken. En de bruidsmeisjes, die na binnenkomst allemaal op een eigen plek moeten gaan staan, moeten wel weten waar ze moeten staan. Ook hier zorg jij voor de stroomlijning. Zorg dat de bruidsmeisjes op tijd op hun plek staan, dat het neefje weet wat hij moet doen én dat de ringen zijn waar ze moeten zijn. Als dat lukt, dan heeft het bruidspaar een onvergetelijke dag. Als het niet lukt overigens ook, maar dan op een minder goede manier ;).

Speeches en stukjes

Zijn er gasten die speeches of stukjes willen doen tijdens de bruiloft? Dan kunnen ze dit bij jou als ceremoniemeester melden. Vaak laat het bruidspaar daarvoor jouw e-mailadres (of een speciaal aangemaakt e-mailadres) op de kaart zetten. Zo kun jij plannen wanneer de stukjes plaatsvinden, kijken wat de benodigdheden zijn (bijvoorbeeld een scherm, of geluidsapparatuur), zorgen dat het bruidspaar aanwezig is op het moment suprême én kun je de fotograaf inlichten wanneer er iets moois staat te gebeuren.

Cadeaulijst bijhouden

Gasten kunnen ook bij jou terecht met vragen over de cadeaulijst van het bruidspaar. Jij houdt bij wie welk cadeau geeft, zodat het bruidspaar niet twee keer hetzelfde cadeau krijgt. En als er gasten zijn die graag samen met andere gasten een cadeau willen geven, kun jij ze misschien wel aan elkaar koppelen. Op die manier weet je zeker dat het bruidspaar gave cadeaus krijgt.

eigen trouwboeket van nepbloemen maken

Contacten met de leveranciers

Worden de ballonnen geleverd? Dan kan de leverancier bij jou terecht om te horen waar deze naar toe moeten. Is er iets misgegaan in de keuken en duurt het wat langer voor het diner wordt geserveerd? Jij schuift de speech van die ene tante even naar voren, zodat niemand wat merkt. Het is jouw taak om op deze dag de contacten te onderhouden met de leveranciers, zodat het bruidspaar zich nergens druk om hoeft te maken.

Afkappen die handel

Veel gasten willen het bruidspaar even feliciteren na de ceremonie, wat heel begrijpelijk is. Maar het liefst wil iedereen ook meteen een praatje maken met het bruidspaar, waardoor de rij soms helemaal vast loopt. Het is jouw taak als ceremoniemeester om dit in goede banen te leiden en om mensen te vragen een beetje vaart te maken.

Oogje op de cadeaus

Het bruidspaar krijgt tijdens hun bruiloft een hele stapel cadeaus, die vaak op een tafel komen te staan. Maar als daar geen oogje op wordt gehouden kunnen er zomaar een paar cadeaus verdwijnen. Het is dan ook jouw taak als ceremoniemeester om een oogje op de cadeaus te houden en om te zorgen dat ze na de bruiloft bij het bruidspaar terecht komen.

rock & roll bruiloft

 

Taken vóór de trouwdag

Sommige bruidsparen vinden het ook prettig als je al meedenkt vóór de huwelijksdag. Of je dat doet is natuurlijk ook afhankelijk van jouw eigen schema. Word je gevraagd als ceremoniemeester, bespreek dan goed wat de verwachtingen van het bruidspaar én die van jou zijn. Nu je alle taken voor de dag zelf hebt gezien wil je misschien wel helemaal geen ceremoniemeester zijn, wees dan eerlijk en geef aan dat het niet voor jou is weggelegd. Daar maak je jezelf blijer mee, maar het bruidspaar ook. Voor hen is het immers belangrijk dat hun dag heel goed geregeld is.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.