Achter de schermen | Het kiezen van de juiste website hosting

Toen ik over wilde stappen van loves2love.wordpress.com naar het domein waar je je nu bevindt, deed ik dat omdat ik professioneler wilde bloggen. Ik wilde de boel goed aanpakken, en een goede website hosting is daar een belangrijk onderdeel van.

Het verschil tussen website hosting en een domeinnaam

Een eigen website neerzetten lijkt heel makkelijk, maar ik snapte er in het begin niet zo heel veel van. Wat was dan het verschil tussen website hosting en je domeinnaam? En had je ze wel allebei nodig?

De domeinnaam is het adres waar je naar toe surft, in mijn geval www.loves2love.nl. De website hosting zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk iets kunt zien op dat domein. De teksten, afbeeldingen en het hele technische gedeelte van mijn website neemt ruimte in, en als jij als websitebezoeker een pagina wilt bekijken moet je deze downloaden. De hosting is de server waar alles opgeslagen staat en daar kun jij dit vanaf downloaden.

Welke hosting kiezen

Het is dus enorm belangrijk dat deze altijd online is, want zodra je hosting offline is kan je website niet meer bekeken worden. Je wilt dus een website hosting die weinig ‘downtime’ heeft zoals dat zo mooi heet. Maar dat is niet het enige waar je op moet letten bij het kiezen van een hosting.

website hosting

1. Personal, business of WordPress hosting?

Het verschil tussen deze soorten hosting is niet alleen de prijs. Ook de snelheid en de mogelijkheden verschillen van elkaar. Bij een personal hosting heb je over het algemeen wat minder snelheid, waardoor je site iets langzamer laadt. Dat kan over milliseconden gaan, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Een business of WordPress hosting is vaak een stuk sneller, en heeft meer mogelijkheden (waar ik nu niet te uitgebreid op in ga, anders wordt dit een monster-artikel). Daar staat tegenover dat dit ook meer geld kost.

2. Vergeet je domeinnaam niet aan te schaffen

Na veel wikken en wegen (en wel honderd keer Googlen welke website hosting de beste was) koos ik voor IXL Hosting*. Ik koos voor het goedkoopste personal hosting abonnement, want veel geld kon en wilde ik nog niet besteden. Eenmaal betaald kon ik inloggen en aan de slag. Alleen was ik vergeten dat ik mijn domeinnaam ook nog moest registreren. Oeps! Nou kost een .nl extensie niet bijster veel, maar ik schrok toch even terug van de extra kosten waar ik niet op had gerekend.

3. Hoeveel URL’s mag je hebben?

Iets waar ik totaal niet over nadacht was hoeveel verschillende URL’s ik kon toevoegen. Ik hield me toch alleen maar bezig met Loves 2 Love. Maar inmiddels is daar verandering in gekomen en heb ik nog een paar extra domeinnamen geregistreerd. Dat betekent niet alleen dat ik deze domeinnamen graag wil toevoegen binnen mijn dashboard, maar ook dat ik wat extra ruimte nodig had voor de extra site(s).

website hosting

4. Opslagruimte en dataverkeer

Toen ik een keuze voor een hostingservice moest maken heb ik overal gezocht naar wat een normale hoeveelheid opslagruimte en dataverkeer was. Hoeveel heb je nodig? Er zijn bedrijven die je 50 GB aanbieden voor dezelfde prijs als je bij andere bedrijven 5 GB krijgt.

Het verschil hiertussen heeft vooral te maken met het volgende punt: bereikbaarheid van de hostingservice.

5. Bereikbaarheid hostingservice

Weet je hoe ontzettend moeilijk het is om online betrouwbare informatie te vinden over website hosting? Bij elke website hosting die mij interessant leek controleerde ik reviews, maar ik las ook vaak dat de positieve reviews geplaatst werden door hostingservices zelf. Uiteindelijk vond ik een betrouwbare site met een top 10 voor website hosting. Ik heb ze alle 10 bekeken en kwam uit bij iXL hosting.

Deze hosting is via zowel mail als telefoon bereikbaar en ze reageren vaak al binnen 2 uur op je gestuurde mailtje. Afhankelijk van het pakket dat je neemt zijn ze zelfs 24 uur per dag bereikbaar. Dus ben jij in het weekend aan je website aan het prutsen en gaat het mis? No stress! Neem het van iemand met ervaring. Ik heb ooit de website van mijn schoonouders laten crashen in het weekend. Wat voelde ik me slecht dat ik het pas op de maandag op kon lossen.

6. Goede support

Als iemand die alles moest leren heb ik de support van iXL enorm vaak lastig gevallen met vragen die voor hen vast appeltje-eitje waren. En die bovendien helemaal niet binnen hun support vielen. Gelukkig stonden ze me altijd te woord, zelfs als ik in zware paniek aan de telefoon hing omdat ik bang was alles verwijderd te hebben en alleen nog een wit scherm zag. Helaas heb ik ook wel eens andere verhalen gehoord, waarbij een hosting geen support verleende en deze persoon het maar zelf moest oplossen.

Ik koos dus voor iXL

En daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Inmiddels ben ik zelfs over gestapt naar een ander pakket en val ik de support nog steeds met enige regelmaat lastig. En ze beantwoorden nog stééds al mijn vragen. Ik kan iedereen dan ook iXL hosting* aanraden als website hosting.

*Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg wanneer jij iets koopt via deze link. Het kost jou niets extra, en het heeft mijn mening over iXL hosting ook absoluut niet beïnvloed.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.