Krisja geeft tips bij het schrijven van je trouwgelofte
Het schrijven van een trouwgelofte is voor sommige mensen niet iets wat ze zomaar even uit de mouw schudden. Waar begin je mee, hoe lang moet het zijn en wil je er af en toe een grapje in voorbij laten komen of houd je het heel zoetsappig? Er zijn oneindig veel dingen om over na te denken. Ik geef je een paar tips om je een eindje op weg te helpen.
1. Wat wil je overbrengen?
Bepaal als eerste hoe je de trouwgelofte wil laten overkomen bij jouw geliefde. Ben jij een grappenmaker, romanticus of juist heel serieus? Bedenk van tevoren de stijl en wat voor gevoelens je wil oproepen. Bespreek dit ook met elkaar, zodat je niet voor onverwachtse dingen komt te staan en echt samen op één lijn zit. Als je het moeilijk vindt, kan je natuurlijk ook kiezen voor een mooi gedicht wat jou inspireert.
2. Denk aan de lengte van je trouwgelofte
Bepaal hoelang je aan het woord wil zijn en stem dit af met je aanstaande. Een gemiddelde trouwgelofte duurt ongeveer tussen de 2 tot 5 minuten. Het is natuurlijk helemaal aan jezelf om te bepalen hoe lang je spreekt, maar het zou gek zijn als jij 20 minuten aan het woord bent en je partner maar 4 minuten.
3. De opbouw
Bepaal de opbouw en verdeel je gelofte in twee logische gedeeltes. Dit voorkomt dat je begint bij het eind en eindigt bij het begin. In het eerste deel kan je bijvoorbeeld vertellen:
- … waar jullie elkaar hebben ontmoet
- … waarom hij/zij zo bijzonder voor je is
- … wat voor dingen jullie graag samendoen
- … wat voor mooie en leuke herinneringen er bij jou altijd naar boven komen
- … iets wat je van je liefde geleerd hebt
- … wat de beste eigenschappen zijn van je partner
In het tweede gedeelte spreek je de ware belofte uit. Hier vertel je dus wat voor belangrijke en/of grappige dingen je wil beloven aan je partner. Deze zin begint dan ook met: ‘’Ik beloof…’’.
4. Oefenen oefenen oefenen
Oefen je trouwgelofte een paar keer van tevoren en maak het jezelf makkelijk. Vind je het moeilijk om te bepalen of het goed is? Test het dan bij je beste vrienden of een familielid. Zij vertellen je (als het goed is) altijd de waarheid!
5. Maak een spiekbriefje
Koop een mooi notitieboekje waarin je een aantal steekwoorden opschrijft voor het geval je iets vergeet. Het is niet verstandig om je hele trouwgelofte mee te nemen, want dan bestaat de kans dat je het gaat voor lezen en dat is een stuk minder persoonlijk. Ben je bang dat je iets vergeet? Laat je zorgen gewoon lekker weg waaien. Het is tenslotte jullie dag, dus niemand zal het je kwalijk nemen. Stel je mist een belangrijk stuk dan kan je je trouwgelofte later, tijdens bijvoorbeeld jullie huwelijksreis, nog eens rustig aan je partner voordragen.
6. Focus op jullie
Vertel het aan je liefde en richt je niet op gasten om jullie heen. Het is geen presentatie of spreekbeurt die je geeft, maar echt een persoonlijk stukje van jou naar je aanstaande. Jullie kennen elkaar door en door, dus wees niet bang om een traantje te laten of je tekst te vergeten. Het is allemaal niet zo erg als je nu waarschijnlijk denkt.
7. Bewaar de trouwgeloften
Wie wat bewaart die heeft wat! Leg de geloften samen met een heerlijke fles wijn in een doos of kistje en open ‘m pas weer na een aantal jaren. Open ‘m bijvoorbeeld wanneer jullie relatie in een dipje zit of wanneer jullie zoveel jaar zijn getrouwd. Ik weet zeker dat alle gevoelens van toen weer boven zullen komen en dat jullie opnieuw zullen stralen. Memories are forever!
8. Geniet!
En als laatste tip wil ik je meegeven dat je echt moet genieten van het moment en de mooie woorden van elkaar, want voor je het weet is het alweer voorbij. Geniet, dans, schitter en straal. Kies er niet eentje, maar doe het allemaal!
Krisja van de Haar is 21 jaar oud en geniet momenteel van een tussenjaar. Vorig jaar studeerde zij af aan de hotelschool in Amersfoort en momenteel werkt ze in de horeca. Meer verhalen van Krisja kun je lezen op haar eigen blog By Krisja