Een low budget bruiloft – do of don’t?
Trouwen is super leuk (vind ik althans), maar het kost ook een hoop geld. Gemiddeld kost een bruiloft zo’n € 16.400 euro (lees hier het hele artikel over de kosten van een bruiloft), nu moet ik zeggen dat ik dat als véél te veel geld vind klinken. En natuurlijk kun je ook een heel stuk minder uit geven, door op bepaalde punten te besparen. Zo kun je kiezen voor een amateurfotograaf in plaats van een professionele fotograaf (hier kun je lezen hoe belangrijk ik een professionele fotograaf vind).
Je kunt een bruiloft dus zo duur maken als je zelf wilt. Onder sommige kosten kom je niet uit, zoals bijvoorbeeld het trouwboekje. Op andere kosten kun je juist weer heel erg besparen.
Gratis trouwen
In sommige gemeenten kun je op bepaalde dagen gratis trouwen. Houdt er rekening mee dat je dan niet altijd in een mooie grote zaal kunt trouwen, soms is dat gewoon een kantoortje. Het gratis trouwen is op een doordeweekse dag, waardoor je van je gasten verwacht dat ze een dag vrij nemen, of niet aanwezig kunnen zijn bij de ceremonie. In sommige gevallen mógen gasten niet aanwezig zijn. Het resultaat blijft echter hetzelfde, je bent getrouwd.
Trouwjurk en trouwpak
Op de kleding kun je heel goed besparen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tweedehands jurk, of een jurk die eigenlijk geen trouwjurk is. Als jij je er mooi in voelt, dan is het doel bereikt. En heeft je partner al een mooi pak, wie zegt dat hij die niet kan dragen? Kortom, hier valt veel te besparen.
Gasten & locatie
Kleine bruiloften zijn hip. Wil je besparen op de kosten van je bruiloft, dan kun je ervoor kiezen om minder gasten uit te nodigen. Nodig alleen de mensen uit die je er écht bij wilt hebben. Dat maakt een bruiloft niet alleen intiemer, maar ook een stuk goedkoper.
Daarnaast kun je ook besparen op de locatie, door het feest te geven in je achtertuin. Dan is het meteen ook weer prettig dat je geen 100 gasten hebt uitgenodigd. Heb je zelf geen (grote) achtertuin? Dan zou je ook kunnen kijken of er een mooi park in de buurt is. Afhankelijk van de regels van de gemeente kun je hier dan je feest geven. Vergeet alleen geen partytent of iets dergelijks te regelen, voor als er een buitje over trekt.
Als je voor zo’n locatie kiest, zul je ook zelf hapjes en het diner moeten regelen. Je kunt voor catering kiezen, maar dit brengt weer een hoop kosten met zich mee. Zelf koken is een oplossing, tenzij je geen keukenprinses bent. Ook zou je voor een feestje in Amerikaanse stijl kunnen gaan: iedereen brengt iets mee, alhoewel ik dat persoonlijk niets vindt voor een bruiloft. Een ander idee is de barbecue aangooien, makkelijk, goedkoop én lekker.
Versiering
Bij een bruiloft hoort versiering, het is immers geen gewoon tuinfeest (ervan uitgaande dat je voor een locatie zoals hierboven besproken kiest). Er is ontzettend veel leuke versiering te krijgen, maar dit kost vaak een hoop geld. Zo ben ik zelf wel fan van van die grote verlichte letters, ontzettend gaaf! Via Sfeerletters kun je hele mooie letters krijgen, maar voor een low budget bruiloft is veertig euro per letter misschien te prijzig.
Gelukkig kun je ook een hele hoop leuke versieringen zelf maken. Zo heb ik ooit zelf kerstballen van wol en lijm gemaakt, die ook hartstikke leuk zijn als versiering voor je bruiloft (weten hoe ik ze maakte? Dat kun je hier lezen). Of verf lege flessen in de kleuren van je thema en zet deze op tafel met een bloem erin. Een simpele, maar erg leuke manier om tafelstukken te maken.
Trouwringen
Een kostenpost waar je niet omheen kunt zijn trouwringen. Deze zijn vaak redelijk prijzig, toch kun je ook hier op besparen. Kijk goed om je heen naar aanbiedingen. Deze komen regelmatig voorbij, en zijn vaak zeker de moeite waard. Een andere manier om te besparen op trouwringen is door te kiezen voor vriendschapsringen. Deze zijn vaak een stuk goedkoper, en het belangrijkste is dat jullie ze mooi vinden, niet of het trouwringen zijn.
Bedankjes
Natuurlijk kun je kant en klare bedankjes bestellen, maar deze zijn vaak iets prijziger dan de bedoeling is bij een low budget bruiloft. Je zou ook eens een kijkje kunnen nemen op Pinterest, waar de leukste DIY bedankjes voorbij komen. En het is ook nog eens veel leuker om een bedankje te geven/krijgen waar tijd en moeite in is gestoken. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
Low budget bruiloft: do of don’t?
Een low budget bruiloft is dus zeker wel haalbaar, alhoewel je misschien wel je wensen en eisenlijstje wat aan zou moeten passen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om op bepaalde punten wel te besparen, en op andere niet. Krijg jij geen bruiloftsgevoel van een feest in je achtertuin? Dan moet je het zeker niet doen, anders wordt het niet de mooiste dag van je leven.
Heb jij helemaal geen tijd om zelf bedankjes en versieringen te maken, of heb je je oog laten vallen op dure trouwringen? Dan moet je daarvoor gaan. Conclusie: maak je bruiloft zo low budget als waar jij je goed bij voelt. Het belangrijkste is dat jij geniet op je trouwdag, of dat nou low budget is of niet (hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat je je zwaar in de schulden moet steken om te trouwen).
Ik ben heel benieuwd, gaan jullie voor een low budget bruiloft? En waar bespaar je dan op?
5 Comments
Goed dat je laat weten dat men gebruik kan maken vh gratis trouwmoment bij de gemeente. Wat de bruidsparen kunnen doen als ze toch een ceremonie willen met hun gasten erbij is gebruik maken van een zelfstandig trouwambtenaar en dan ceremonieel trouwen. Ook dit is dan een bezuiniging op je trouwdag en je krijgt er ook nog meer voor. De kosten zijn veelal voordeliger dan de leges kosten bij de gemeente. Ze kunnen dan ook nog trouwen waar, wanneer en hoe laat ze willen.
Bij ceremonieel trouwen wordt ook gewoon de akte getekend en hebben de getuige hun belangrijke rol. Veelal kunnen dierbaren en /of kinderen dan ook een rol spelen.
Wat een goede tip Carla! Dank voor je toevoeging. zeker handig voor stellen die willen besparen, maar wel gasten willen hebben bij hun ceremonie.