Er wordt minder getrouwd, maar waarom?

Steeds minder twintigers en dertigers kiezen ervoor om te trouwen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wel wordt er vaker voor een geregistreerd partnerschap gekozen, blijkt uit de cijfers van vorig jaar. Er wordt dus minder getrouwd, maar waarom dan?

Lees ook: Het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap

Cijfers

Afgelopen jaar trouwden er bijna 65.000 koppels. Even ter vergelijking, in 1990 waren dat er nog meer dan 94.000. Een best groot verschil dus. Maar de afgelopen jaren zweeft het aantal stellen dat trouwt al wel rond de 65.000. Het aantal geregistreerde partnerschappen is langzaam aan het stijgen. Vorig jaar kozen 18.000 mensen hiervoor, dat is 2.000 meer dan een jaar eerder en zelfs 11.000 meer dan 10 jaar geleden. Bron: CBS

minder getrouwd

Waarom wordt er minder getrouwd?

Dat er minder stellen kiezen voor een bruiloft heeft alles te maken met de economische crisis waar Nederland net weer een beetje uit komt. Gedurende zo’n crisis is goed te zien dat mensen geen grote uitgaven durven te doen, zegt het CBS. Ondanks dat het met Nederland financieel beter gaat, neemt het aantal huwelijken niet toe. Volgens het CBS komt dat doordat mensen veel vaker flexbanen hebben, waarbij je minder zeker bent van je toekomst.

We geven wel meer uit

Ondanks dat we in Nederland minder vaak trouwen, geven we wel meer uit dan vroeger. Bruid en Bruidegom magazine deed onderzoek naar de uitgaven van bruidsparen en ontdekte dat men gemiddeld € 12.000 uitgeeft aan hun bruiloft. De verdeling is als volgt:

  • Locatie €7.700,-
  • Jurk €1.400,-
  • Pak €800,-
  • Ringen €1.100,-
  • Fotograaf €1.200,-
  • Entertainment €800,-

Bron: Bruid en Bruidegom magazine

minder getrouwd

Wat is er nog meer veranderd?

Niet alleen geven we dus meer uit aan onze bruiloft dan vroeger, er zijn nog meer dingen veranderd. Zo schakelen we vaker de hulp van anderen in bij het organiseren van onze bruiloft. 86% van de bruidsparen kiest hierbij voor een vriend(in) of familie en 14% huurt een weddingplanner in. Ook zijn stellen ouder voor ze in het huwelijksbootje stappen. Mannen zijn gemiddeld 34 jaar en vrouwen 30 bij hun 1e huwelijk. De gemiddelde leeftijd bij een 2e huwelijk ligt voor de man op 50 jaar en voor de vrouw op 47.

Grote bruiloften

Toch is er een groep in Nederland die meer trouwt dan ooit, en dat zijn voornamelijk mensen met een migratieachtergrond. Stellen met een niet-Westerse achtergrond kiezen er vaker voor om elkaar het ja-woord te geven en maken hier dan ook vaak een groter feest van.

Het programma Stand van Nederland interviewt de directeur van ‘Het Paleis’, die aangeeft dat er op een Turks trouwfeest gemiddeld 800-1.000 mensen komen. Met een klein budget trouwen wordt dan een stuk lastiger, lijkt mij zo!

2 gedachten over “Er wordt minder getrouwd, maar waarom?

  1. Wij hebben ook voor een geregistreerd partnerschap gekozen i.p.v. trouwen, omdat trouwen gewoon te duur is. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar als wij het naar onze smaak zouden doen zouden we uitkomen tussen de 10-15.000 euro. Dat hebben we gewoon niet over voor 1 dag een bruiloft. Misschien in de toekomst..

    1. En gaan jullie dan nu ook niet voor een feestje, jurk, pak enz.? Komt dat dan ook later? Gewoon uit nieuwsgierigheid 🙂

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.