Zo geef je een steengoede speech als getuige

Bij een bruiloft horen speeches van ouders, of getuigen. Soms zijn die tenenkrommend, andere keren hartverwarmend. Ben jij getuige en is het jouw taak om te speechen? Met deze tips zorg jij voor een steengoede speech als getuige!

Wanneer is een speech goed?

Vind jij het doodeng om voor een groep te staan? Een speech als getuige kan dan verschrikkelijk lijken, zeker als je twijfelt wanneer je speech goed is. Kun je dat ene verhaal over de bruid of bruidegom wel vertellen? En je weet meer te vertellen over de bruidegom, gaat de bruid dat niet erg vinden? Moet je voor grappig of sentimenteel gaan en hoe lang moet de speech als getuige eigenlijk zijn? Allemaal vragen die door je hoofd heen kunnen gaan. Maar maak je er niet té druk om, het belangrijkste is dat het bruidspaar blij is met de speech die je geeft.

Oefenen, oefenen, oefenen

Om te zorgen dat het bruidspaar inderdaad blij is met je speech kun je het beste heel veel oefenen. Het is niet tof als je speech niet loopt, omdat je steeds op een papiertje moet kijken. Probeer dus zo veel mogelijk uit je hoofd te leren. Natuurlijk mag een klein papiertje met wat steekwoorden wel! Oefen je speech op bijvoorbeeld je partner (die je dan meteen feedback kan geven over de kwaliteit van je speech), in de douche of oefen op je hond.

speech als getuige

Maak je speech niet te lang

Niemand zit te wachten op enorm lange speeches. Vaak moeten de gasten de hele dag al lang wachten, al dan niet buiten in de kou (of hitte). Ze zitten dan echt niet te wachten op een lange saaie speech van de getuige. Zeker niet als de speech net vóór het eten wordt gegeven. Je kunt een tijd van tussen de 5-7 minuten aanhouden voor je speech als getuige.

Niet vloeken!

Misschien zijn jij en de bruidegom wel redelijk grof gebekt, maar dat wil niet zeggen dat alle gasten dat zijn. Denk eraan dat er vaak ook opa’s/oma’s en kinderen op een bruiloft aanwezig zijn. Houd je speech dus netjes! Hetzelfde geldt voor verhalen over de bruid of bruidegom waarvan je twijfelt of deze wel geschikt zijn voor kleine kinderen, of voor opa’s/oma’s. Het is leuk om oude verhalen te delen, maar houd rekening met het publiek.

Geen ‘daar moest je bij zijn’ verhalen

Want daar moest je ook gewoon echt bij zijn. Het hele verhaal uitleggen kost vaak veel te veel tijd (waardoor je ruim boven die 7 minuten zit) én dan is het nog niet grappig. Want daar moest je bij zijn.

De eerste zin MOET grappig zijn

Ja.. Daar leg ik nogal wat druk op je hè? Breek het ijs en start meteen met iets grappigs. Op die manier weten de gasten ook dat ze een leuke speech tegemoet gaan en heb je meteen de aandacht. Ben je (net als ik) gewoon niet zo goed met het maken van grappen? Schakel dan (professionele) hulp in. Zie je heel erg op tegen het schrijven van een speech? Dan is het sowieso misschien wel goed om professionele hulp in te schakelen. Bespaar jezelf de stress en maak goede sier met een steengoede speech als getuige.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.