Tapenades, verjaardagen en kerst

In december word ik altijd zó creatief. Op een of andere manier begint het dan bij mij te kriebelen en wil ik leuke kerstversieringen maken, recepten uit gaan proberen en het liefst tegelijkertijd met een warm dekentje op de bank zitten. Dat eerste deed ik van de week (Lees hier: DIY: Nightmare Before Christmas kerstballen maken) en dat laatste doe ik op dit moment ;). En die receptjes? Dat deed ik gisteren!

Lees ook: Zelf heel makkelijk een borrelplank maken

Omdat mijn moeder vandaag jarig is (Hip hip hooray!), en we ook nog eens ‘Sinterkerst’ vieren besloot ik om een hapjesplank te gaan maken. Daar horen verschillende soorten smeerseltjes bij, zoals bijvoorbeeld tapenades. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik normaal gesproken al dat soort smeerseltjes kant en klaar in de winkel koop. Waarom? Omdat het makkelijk is. En ik dan mijn keuken niet hoef op te ruimen, want als je niet bakt/kookt is er ook geen zooi.

Eigenlijk is het heel makkelijk om dingen als tapenades, kruidenboter, salades, enz. zelf te maken. Reden voor mij om die uitdaging aan te gaan en te ontdekken of eigengemaakt ook écht lekkerder is.


Paprika tapenade

Benodigdheden:

 • 1 rode paprika
 • 50g zwarte olijven
 • 1 tl kappertjes
 • 1 teentje knoflook

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadjes en leg deze met de bolle kant naar boven op een bakpapiertje in de oven. Wacht 15-20 minuten, tot de paprika een beetje zwart wordt. Leg deze daarna in een schaal en dek af met huishoudfolie. Laat zeker een kwartier afkoelen (bij mij kwam er wat tussendoor dus heeft het zelfs nog langer gestaan) en ontvel de paprika.

Kieper daarna alles bij elkaar in een hakmolen of keukenmachine (of doe het zoals ik met een staafmixer, maar pas dan op dat het niet alle kanten op gaat!) en maak er een enigszins gladde massa van.


Tomaten tapenade

Benodigdheden:

 • 150g zongedroogde tomaten
 • 1 knoflookteen
 • 40g parmezaanse kaas
 • 2 el pijnboompitten
 • Handje basilicum (vers)
 • Beetje olijfolie

Zo maak je het:

Rooster de pijnboompitjes even kort en doe daarna alle ingrediënten in een hakmolen of keukenmachine. Ik bezit beide niet, dus ik heb een staafmixer gebruikt en dat ging eigenlijk ook prima! Meng de ingrediënten tot er een gladde massa ontstaat.


Pesto

Benodigdheden:

 • 40g pijnboompitten
 • 30g basilicum
 • 40g parmezaanse kaas
 • 1 teen knoflook
 • Olijfolie
 • Beetje peper

Zo maak je het:

Rooster ook hier de pijnboompitten even kort en daarna mogen alle ingrediënten weer in de hakmolen/keukenmachine.


Tomatenbruschetta

Benodigdheden:

 • 1 zak tomaten (5 ongeveer)
 • Balsamico azijn
 • 1 teen knoflook
 • Basilicum
 • Zout en peper
 • Stokbrood

Zo maak je het:

Snijd de tomaten in kleine stukjes. Ik haalde de zaadjes steeds uit de tomaten, omdat daar zoveel vocht in zit. Voeg daarna een geperst teentje knoflook toe, twee eetlepels balsamico azijn en wat zout en peper en meng goed door. Als laatste snijd je de basilicum in kleine reepjes en garneer je de boel. De tomaten zijn het lekkerste als ze een eventjes hebben kunnen marineren in de azijn. Snijd het stokbrood en leg de stukken in de oven (ongeveer 175 graden). Laat het brood tussen de 5 en 10 minuten in de oven liggen zodat het wat krokanter wordt. Zet vervolgens de tomaten en het brood op tafel en GENIET!


 

Nou, genieten hebben ze hier gedaan vandaag! Voortaan mag ik niets meer in de winkel kopen, want ja, eigengemaakt is écht lekkerder!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.