Tips voor een perfecte vader van de bruid speech

Niet iedereen is even goed in speechen, maar als vader van de bruid wordt natuurlijk wel verwacht dat jij een goede speech neerzet. Met deze tips geef je een perfecte vader van de bruid speech die niemand ooit nog vergeet.

Lees ook: Aparte speech op een bruiloft geven? Doe het zoals dit bruidsmeisje!

1. Kies de juiste toon

Waar de speech van de getuige vaak bol staat van de grappen en beschamende momenten die het bruidspaar met de getuige heeft meegemaakt is dat bij de vader van de bruid speech anders. Concentreer je op het overbrengen van de liefde die jij voelt voor je dochter en het welkom heten van je nieuwe schoonzoon (of schoondochter). Probeer dat door te laten schemeren tijdens je gehele speech.

Sla de ellenlange verhalen over de kindertijd over

Het is vaak enorm emotioneel voor de vader van de bruid om zijn kleine meisje naar het altaar te zien lopen. Waarschijnlijk houdt dat emotionele gevoel de hele dag aan en wil je dat ook gebruiken in je speech. Doe dat ook, want die emotie is wat de speech prachtig maakt.

Probeer tegelijkertijd niet om in de ellenlange verhalen te blijven hangen. Voor jou voelt het misschien belangrijk om te benadrukken dat ze op de basisschool altijd de beste van de klas was en dat ze altijd al zó vriendelijk is geweest enzovoorts. Voor je luisteraars wordt dat al gauw saai om te horen.

vader van de bruid speech

Heet de bruidegom welkom in de familie

Zelfs als je de bruidegom eigenlijk niet zo’n toffe kerel vindt, heet hem welkom in de familie. Je dochter heeft voor hem gekozen en jullie zullen het toch heel wat jaartjes met elkaar moeten doen. Probeer deze mooie dag niet te verpesten door je nieuwe schoonzoon een onwelkom gevoel te geven.

Beter nog, ga ruim op tijd voor de bruiloft eens een keer samen zitten om dit bespreekbaar te maken. Op die manier kun je op de trouwdag van je dochter welgemeend de bruidegom welkom heten.

Oefenen, oefenen, oefenen

Misschien ben je niet zo sterk in speechen en voel je al helemaal veel spanning voor de vader van de bruid speech die je moet houden. Om te zorgen dat er zo min mogelijk mis gaat én jij wat minder spanning voelt is het fijn om heel veel te oefenen.

Oefen op je timing, zodat je niet te snel gaat en daardoor gaat ratelen. Daarnaast klinkt een verhaal soms anders wanneer je het vertelt dan wanneer je de geschreven versie ziet. Neem jezelf eens op terwijl je de speech houdt en luister terug naar hoe het klinkt. Aan de hand daarvan kun je weer verder schaven aan je speech.

Hoe je een memorabele speech schrijft

Nog een paar laatste tips om een killer vader van de bruid speech te geven.

  • Wat is jouw favoriete herinnering aan jullie samen? Verwerk deze in je speech. Bijvoorbeeld aan het begin.
  • Vergeet niet om ook een goede afsluiting van je speech te maken. Doe je dat niet, dan kan de speech langdradig of juist afgeraffeld lijken.
  • Bedank ook alle gasten voor hun komst naar de bruiloft.
  • Wil jij écht niet alleen de speech geven? Waarom geef je hem dan niet samen met de moeder van de bruid?

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.