Een trouwbudget opstellen (met handige tips!)

Na de eerste momenten van het genieten van jullie nieuwe status als verloofd stel is het nu tijd om te beginnen met het plannen van jullie huwelijk. Al vrij snel komen jullie waarschijnlijk op de vraag wat de bruiloft mag gaan kosten. Dat trouwen geld kost, dat weet je wel. Maar hoeveel precies? Dat is wat lastiger in te schatten.

Je hebt waarschijnlijk niet zo veel (of geen) ervaring met het plannen van een bruiloft en daardoor geen idee wat een gemiddelde bruiloft kost en hoe je een trouwbudget kunt opstellen. Er is namelijk nogal een verschil tussen een bruiloft van €5.000,- en een bruiloft van €15.000,-.

Hoe belangrijk is het budget?

Het hebben van een trouwbudget is belangrijk, omdat je daardoor beter in kunt schatten wat je precies kwijt bent aan jullie bruiloft. Op die manier kom je minder snel voor verrassingen te staan en begin je jullie getrouwde leven niet met een enorme schuld. Tegelijkertijd is het opgestelde trouwbudget niet heilig. Er zullen waarschijnlijk wat onverwachte kosten zijn, en het is goed om daar rekening mee te houden.

De kosten van een gemiddelde bruiloft

Volgens het Nationaal Trouwonderzoek, uitgevoerd in opdracht van Top Trouwlocaties, kost een bruiloft in 2018 gemiddeld €17.903,-. Dat is natuurlijk een hele hoop geld, misschien wel meer dan je verwacht had. Bij het opstellen van een trouwbudget is het goed om scherp te houden wat voor jullie haalbaar is.

Bedenk dat een bruiloft duurder wordt als je meer gasten uitnodigt. Misschien is het aantal gasten wel iets waar je op kunt besparen. Bovendien hoeft besparen niet te betekenen dat een bruiloft minder bijzonder is. Een goedkope bruiloft betekent goed bekijken wat jullie wensen zijn en hoe je daarop kunt besparen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een goedkopere trouwjurk en veel zelf te maken (DIY).

Natuurlijk zijn er ook punten waar je beter niet op kunt besparen. Zoals bijvoorbeeld de foto’s van je bruiloft; dit zijn straks de herinneringen aan jullie trouwdag en dan is kwaliteit erg belangrijk. Stel voor jezelf dus goed vast wat je belangrijk vindt en wat niet.

Keuzes maken

Misschien vinden jullie de locatie wel ontzettend belangrijk, of wil je niet schipperen in het aantal genodigden. Zet samen met je husband-to-be op een rijtje wat voor jullie heel belangrijk is, en wat minder belangrijk is. Door een lijst met prioriteiten op te stellen kun je meer geld uitgeven aan de dingen die voor jullie enorm belangrijk zijn, en minder aan dingen die jullie niet zo belangrijk vinden.

Gaat er nog iemand meebetalen?

Hebben jullie al (een gedeelte van) het geld voor de bruiloft bij elkaar gespaard, of gaan jullie vanaf nu elke maand geld opzij zetten? Stel een haalbaar budget op, anders kom je bedrogen uit.

Misschien hebben jullie wel het geluk dat de ouders of schoonouders een bijdrage doen aan jullie bruiloft. Maak dit bespreekbaar, zodat je het op kunt nemen in jullie trouwbudget. Wist je trouwens dat het vroeger gewoon was voor de ouders van de bruid om de bruiloft te betalen? Tegenwoordig betalen veel stellen hun bruiloft zelf, of in ieder geval een gedeelte daarvan.

Werk met een verdeelsleutel

Nu je een trouwbudget hebt opgesteld is het handig om een verdeelsleutel te gebruiken. Met een verdeelsleutel bepaal je hoeveel procent van je budget er naar welk onderdeel gaat. Ga bijvoorbeeld voor deze verdeelsleutel:

  • 50% voor de ceremonie, receptie, diner, feest
  • 12% voor de trouwkleding
  • 10% voor de fotograaf/videograaf
  • 10% voor de ringen
  • 10% voor de bloemen, aankleding en drukwerk
  • 8% voor de overige kosten

Schuif een beetje

Dat je werkt met een verdeelsleutel wil niet zeggen dat precies 50% van je budget naar de ceremonie, receptie, het diner en feest hoeft te gaan. Je prioriteitenlijst kan hierbij een belangrijke rol spelen. Geven jullie bijvoorbeeld 15% uit aan de trouwkleding, probeer dan wat je meer uitgeeft aan kleding weer ergens anders te besparen. Door op die manier te schuiven kunnen jullie binnen het budget blijven.

Budget bijhouden

Een andere manier om binnen het budget te blijven wanneer jullie een trouwbudget opstellen is door het goed bij te houden. Dat kan met behulp van een planningtool, maar ook door zelf een documentje bij te houden. Werk bijvoorbeeld in Excel. Houdt daarbij wat je budget per onderdeel is, hoeveel je er daadwerkelijk aan uit hebt gegeven en zet hier ook in of je al een voorschot hebt betaald of niet. Zo kom je (bijna) nooit voor verrassingen te staan.

Onvoorziene kosten

Bij het plannen van je bruiloft loop je waarschijnlijk tegen wat onvoorziene kosten aan. Zo kan een onderdeel duurder uitvallen dan verwacht, of komen er extra kosten bij waar je niet op had gerekend. Om er zeker van te zijn dat je de onvoorziene kosten meeneemt bij het trouwbudget opstellen kun je rekening houden met zo’n 9% van het budget voor onvoorziene kosten.

Vind je het budget echt heel lastig en geef je liever alles uit handen? Dan kun je denken aan een weddingplanner, die je zoekwerk, tijd en dus ook geld bespaart. Dit gaat af van je budget, maar kan door de ervaring van de weddingplanner dus ook geld opleveren. Bovendien kent een weddingplanner vaak veel leveranciers, en heeft ze vast tips om te besparen op je bruiloft.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.