Trouwen #4 – Trouwjurk & trouwpak

Vandaag alweer deel 4 van de artikelen die ik schrijf over het onderzoek dat Toptrouwlocaties deed. De laatste keer vertelde ik alles over de locatie, dit keer eentje waar ik zelf heel erg naar uitkeek: de trouwkleding.

Trouwjurk

De enige voorwaarde die ik mijn vriend gesteld heb, is dat als hij me ooit vraagt ik sowieso een jaar wil om alles te regelen. Dat komt omdat ik (dankzij programma’s als Say yes to the dress) het idee heb dat het ontzettend lang duurt voordat bijvoorbeeld je trouwjurk is gemaakt. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, maar ik zat er niet heel ver naast. De meeste vrouwen beginnen zich namelijk 8.6 maanden voor hun bruiloft te oriënteren op hun trouwjurk. In 2015 was dit nog zeven maanden.

trouwen-waardeloze-cadeaus

Inspiratie opdoen

77% van de bruiden deed inspiratie op via internet, 64% in een bruidsmodezaak en 49% deed inspiratie op via magazines. Niet verrassend dat het internet bovenaan staat, via bijvoorbeeld Pinterest kun je ontzettend mooie bruidsjurken vinden. En dat allemaal terwijl je lekker thuis op de bank zit. Geen drukke winkels, of juist hele rustige winkels waarbij je het idee hebt dat de verkoopster elke stap volgt. Toch staat de bruidsmodezaak wel op nummer 2. Misschien vanwege de professionals die je heel goed kunnen helpen als je niet weet wat bij jou past.

50% van de bruiden slaagt in de eerste winkel, en dat is meer dan ik verwachtte. Ik ben zelf een enorme twijfelkont, en ben bang dat ik tien winkels langs moet voor ik een idee heb van wat ik wil.

Na de bruiloft

Ik zou geen afscheid kunnen nemen van mijn jurk, en met mij 74% van de ondervraagde stellen. Zij hangen de jurk in de kast of bergen hem op. 6% kiest ervoor om de jurk te verkopen. 12% kiest ervoor om de jurk tentoon te stellen in de kamer of slaapkamer, door deze op een paspop te hangen. Ik moet toegeven dat ik daar dan ook weer weinig voor voel, alhoewel ik het idee wel mooi vindt.

Slechts 3% bewaart de jurk voor haar dochter of kleindochter. Wat ontzettend jammer, maar ook heel begrijpelijk. Trouwjurken zijn afhankelijk van wat de mode is. Mijn ouders zijn inmiddels 30 jaar getrouwd, en mijn moeder zou het best leuk vinden als ik in haar jurk zou trouwen. Maar 30 jaar geleden was de mode heel anders. Misschien moeten we maar mee doen aan dat TLC programma ‘Something borrowed, something new’ als het ooit zo ver komt.

Trouwpak

Misschien is dit niet heel verrassend, maar mannen hebben korter de tijd nodig om hun trouwkleding te kiezen dan vrouwen. Mannen begonnen zich gemiddeld 5.4 maanden voor hun bruiloft te oriënteren op trouwkleding. Een jaar eerder was dat nog 4.7, dus ook hier is te zien dat er eerder keuzes gemaakt worden.

Mannen keken ook op internet om inspiratie op te doen (49%), maar de meerderheid van de mannen (60%) ging direct naar een herenmodezaak voor inspiratie. 27% nam de tijd om in magazines te kijken en 13% ging naar een beurs.

Van de mannen slaagt 58% in de eerste winkel. Waar ik 50% bij de vrouwen hoog vond, vind ik dit aantal juist laag. Mijn partner houdt niet van winkelen en is het liefst zo snel mogelijk klaar. Ik heb het idee dat dat bij meer mannen zo is, maar blijkbaar is het trouwpak toch wel zo belangrijk dat de irritaties over winkelen even opzij worden gezet.

Na de bruiloft

Voor mannen is het toch wat makkelijker om hun trouwpak nog eens te dragen dan voor vrouwen. 72% zegt dat zij hun trouwpak dragen op speciale gelegenheden. Zie je een vrouw al in haar trouwjurk lopen op een gala? Toch hangt 14% van de mannen zijn pak in de kast en is hij niet van plan het nog een keer te dragen. Misschien dat het bij die mannen om een heel apart pak gaat, dat je niet zo snel meer aan kunt trekken. 10% van de mannen draagt hun trouwpak regelmatig, wat ik dan ook wel weer zonde vind.

 

Goed, ik heb dus geen jaar nodig voor de jurk. Aan de andere kant moet ik dan sowieso eerst gevraagd worden voor ik me over dat soort dingen druk hoef te maken. Ben jij al getrouwd? Wat heb jij met je trouwkleding gedaan? En hoe lang van tevoren ben jij begonnen met zoeken?

2 gedachten over “Trouwen #4 – Trouwjurk & trouwpak

    1. Ga je wel in het wit? Ik ben zelf wel echt gek op sprookjesjurken, maar ik snap ook dat sommige mensen er niets mee hebben

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!