Hoeveel kost een bruiloft? Dit kost het gemiddeld om te trouwen

Wanneer jullie uit de bubbel van geluk komen omdat jullie nu verloofd zijn ga je waarschijnlijk nadenken over het organiseren van je bruiloft. Eén van de eerste vragen die naar boven komt is dan waarschijnlijk: ‘Hoeveel kost een bruiloft eigenlijk?’

Hoeveel kost een bruiloft?

Een hele lastige vraag, want de kosten van een bruiloft hangen af van jullie wensen. Daar hebben jullie als bruidspaar natuurlijk niets aan, zonder een gemiddelde wordt het lastig om in te schatten hoeveel jullie moeten sparen en wanneer de bruiloft zou kunnen plaatsvinden. Daarom worden er elk jaar verschillende onderzoeken gedaan naar de kosten van een gemiddelde bruiloft. Het nationaal trouwonderzoek, dat in opdracht van Top Trouwlocaties wordt uitgevoerd is er daar 1 van. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.129 bruidsparen en hierbij werd naar verschillende onderwerpen gevraagd.

Wie heeft er betaald?

Dat een bruiloft veel geld kost, dat weten we allemaal. Het ene stel spaart daar heel lang voor, het andere stel wat korter. En dan heb je ook nog de gelukkige stellen die een beetje hulp krijgen van hun ouders/schoonouders. Bij 12% van de ondervraagde bruidsparen betaalden ouders of schoonouders de bruiloft. Lucky them!

Volledige bruiloft

Het nationaal trouwonderzoek wordt al 5 jaar op een rij gehouden en in die 5 jaar stijgen de gemiddelde kosten van een bruiloft elk jaar. Hoeveel kost een bruiloft dan? Dit jaar kost een bruiloft gemiddeld €17.903,-. Let wel, dit is inclusief huwelijksreis. Het grootste percentage van de stellen (20,4%) geeft aan dat hun bruiloft tussen de €12.501,- en €15.000,- heeft gekost. Voor 61% van de bruidsparen geldt dat zij meer hebben uitgegeven dan van tevoren gepland.

17,7% van de stellen heeft tussen de €17.501,- en €20.000,- betaald voor hun bruiloft en 10,2% heeft een bruiloft die tussen de €7.501,- en €10.000,- heeft gekost. Opvallend: 9 van de ondervraagde stellen hadden een bruiloft die meer dan 50.000(!) euro kostte.

hoeveel kost een bruiloft

Per onderdeel

Wanneer is een locatie duur, en wanneer is een locatie goedkoop? Dat is lastig vast te stellen als je niet weet wat andere bruidsparen uitgeven aan hun bruiloft. Daarom werden de bruidsparen bij het nationaal trouwonderzoek ook gevraagd om hun kosten te splitsen per onderdeel.

Locatie

Steeds vaker kiezen stellen ervoor om alles op 1 locatie te doen. Dat betekent dat hier de ceremonie plaatsvindt, de receptie, het diner en het feest. Vanzelfsprekend zijn de locatiekosten op die manier iets hoger. Gemiddeld geven stellen zo’n 7.136 euro uit aan de locatie. Dit is inclusief catering en decoratie. Zij beginnen ongeveer 11,5 maand voor hun bruiloft met de oriëntatie op de locatie.

Let bij de oriëntatie op de locatie ook op het seizoen waarin jullie gaan trouwen. Van mei tot en met september is het trouwseizoen en zijn locaties vanzelfsprekend eerder volgeboekt. Benieuwd waar je allemaal aan moet denken bij het kiezen van een trouwlocatie? Bekijk dan de checklist.

Huwelijksreis

Ook de huwelijksreis slokt een groot gedeelte van het budget op. Gemiddeld zo’n 3.656 euro. Stellen beginnen ongeveer 5,4 maanden voor de bruiloft met het plannen van hun huwelijksreis.

Een huwelijksreis kost over het algemeen meer omdat bruidsparen kiezen voor een meer speciale reis dan een ‘gewone’ vakantie. Je droom huwelijksreis plannen vergt wat voorbereiding en misschien wel een verre locatie zoals bijvoorbeeld de Malediven of Sri Lanka.

Trouwjurk en pak

Bij het kiezen van een trouwjurk zijn een aantal dingen belangrijk: past de jurk bij je figuur, heb je er een goed gevoel bij en is het dé jurk? Naast de aanschaf van de jurk kun je nog kiezen voor een mooie sluier, bruidslingerie en sieraden. Gemiddeld geven bruiden hier 1.718 euro aan uit en gingen ze hier zo’n 9,3 maanden voor hun huwelijk naar kijken.

Dat is natuurlijk een hoop geld voor een jurk die je 1 dag draagt en er zijn dan ook een hoop bruiden die liever een wat goedkopere jurk aanschaffen. Gelukkig zijn er veel alternatieven voor een dure jurk en kun je een goedkope jurk er ook duur uit laten zien.

Het trouwpak mag ook niet vergeten worden. Mannen geven hier gemiddeld net iets meer dan 1.000 euro aan uit. Het voordeel van een trouwpak is dat het vaak nog wel te hergebruiken is. Mannen gaan gemiddeld zo’n 5,8 maanden voor hun huwelijk op zoek naar een trouwpak.

Fotograaf en/of videograaf

Ik heb al vaak geschreven over het belang van een goede fotograaf, en uit het onderzoek blijkt dat de meeste bruidsparen het met die conclusie eens zijn. Gemiddeld gaven bruidsparen zo’n 1.547 euro uit aan een fotograaf en/of videograaf. Ja, dat is veel geld. Maar dit is straks je tastbare herinnering aan jullie trouwdag, en het dus in mijn ogen zeker waard.

Ringen

Trouwringen, hoeveel kost dat nou? Een beetje trouwringen kost vaak al snel meer dan €1.000,- en dat blijkt ook uit het onderzoek. Bruidsparen geven gemiddeld 1.231 euro uit aan hun trouwringen. Ze moeten immers ook een aantal jaar mee kunnen gaan, dus een investering is niet verkeerd.

Entertainment

Geen feest zonder entertainment! Met een leuke band of een goede dj wordt het feest onvergetelijk. Gemiddeld gaven bruidsparen hier 1.000 euro aan uit. Bedenk wel dat een band vaak duurder is om in te huren dan een dj.

Wist je trouwens dat veel dj’s tegenwoordig ook samenwerken met artiesten? Op die manier heb je het beste van beide werelden!

hoeveel kost een bruiloft

Weddingplanner of BABS

Een bruiloft plannen doe je niet zomaar even. Het is iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan en dat kan het best wel een uitdaging maken. Bovendien hebben we tegenwoordig steeds minder tijd en wil jij misschien niet al je vrije uren besteden aan je bruiloft. Dan kan het fijn zijn om een weddingplanner of professionele ceremoniemeester in te schakelen. De bruidsparen die hiervoor kozen gaven hier gemiddeld 649 euro aan uit.

Ook een BABS kun je inhuren, om de ceremonie persoonlijker te maken. Dit kost vaak iets meer dan een BABS van de gemeente, maar daardoor heb je wel iemand die zijn/haar vak met passie uitvoert en ervoor zorgt dat jullie ceremonie ontzettend persoonlijk is. Bruidsparen die kozen voor een BABS gaven hier gemiddeld 510 euro aan uit.

Bloemen

Houd je bij de kosten van een bruiloft ook rekening met de bloemen? Bloemen zijn vaak vrij prijzig in de aanschaf en helaas kun je ze niet lang bewaren. Toch zorgen ze wel voor een enorm mooie aankleding van de locatie. Bovendien is een mooi bruidsboeket een echte eyecatcher. Voor alle versiering op locatie, het bruidsboeket en de corsages zijn bruidsparen gemiddeld 361 euro kwijt.

Drukwerk

Ben jij al bekend met de save the date? Deze stuur je naar je gasten vóórdat je de uitnodigingen stuurt. Op deze manier kunnen de gasten alvast de datum van jullie huwelijk in hun agenda zetten. Bruidsparen gaven hier (en aan de uitnodigingen, menukaarten en ander drukwerk) gemiddeld €249,- aan uit.

Haar en make-up

Misschien ben je net al ik en totaal niet thuis in de make up en het doen van je haar. Zelfs als je daar wel heel goed mee bent is het heerlijk om je daar op je trouwdag geen zorgen over te hoeven maken. Bruiden betalen gemiddeld 237 euro voor hun haar en make up.

Bedankjes

Aan het einde van je bruiloft je gasten een leuk bedankje meegeven? Houd dan maar rekening met zo’n 157 euro. Natuurlijk kun je ook bedankjes zelf in elkaar zetten, maar dat kost in verhouding weer meer tijd.

11 gedachten over “Hoeveel kost een bruiloft? Dit kost het gemiddeld om te trouwen

 1. Nou, als ik dit aan mijn vriend laat zien wil hij zeker niet trouwen haha. Ik denk dat je het wel een stuk goedkoper kunt maken, maar het is natuurlijk maar net wat je wil op die dag 🙂

  1. Ja, hier hetzelfde! Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.. op maandag kun je bijvoorbeeld vaak gratis trouwen op het stadhuis, maar toch worden de meeste bruiloften in het weekend gehouden. Zou ik trouwens ook doen hoor haha

 2. Youza! Wat een geld zeg! Dit is ook de reden dat mijn vriend eigenlijk niet met mij wil trouwen, die vindt het gewoon zonde om zoveel geld uit te geven aan 1 dag. Ik ben wel van plan om áls de dag ooit komt het met een laag budget te gaan doen. Een vriendin van me trouwde met een budget van €3.000,-, dus ik weet inmiddels dat het wel kan!

  1. Kost echt een hoop geld. Maar met een DIY bruiloft kun je echt op heel veel kosten besparen. Ligt er gewoon aan wat je belangrijk vindt en wat niet. Het kan echt met een laag budget!

 3. Het is idd een hoop geld. En zeker als je iets bijzonders wilt. Er zijn genoeg dingen waar je op kan bezuinigen. Weet van een vriendin dat ze haar jurk bij AliExpress vandaan heeft voor 150 euro. En je ziet het verschil niet met een van 1500.-. en zo kan je wel meer bezuinigen als je meer goed zoek. Misschien maar een wedingsplanner beginnen voor Lo buget bruiloften ?

  1. Er zijn absoluut dingen waar je op kan bezuinigen. Als je op tijd begint met plannen kun je aanbiedingen afwachten, waardoor je veel kunt besparen. En AliExpress schijnt inderdaad heel goedkoop te zijn. Misschien is het wel een gat in de markt, weddingplanner voor low budget bruiloften haha

 4. Hoi Anne, heb je in je onderzoek ook gekeken of de bruidsparen een professionele fotograaf in hebben gehuurd. Ik merk tot mijn grote schrik, als trouwfotograaf, dat er steeds meer mensen zijn die daarvan af zien vanwege de kosten. Vreemd als je bedenkt dat dit de enige tastbare herinnering is na afloop. Iets waar je nog jarenlang van kunt genieten.

  1. Hallo Dolly, ik heb dit onderzoek niet zelf uitgevoerd. Dit heeft Toptrouwlocaties gedaan. Zij hebben hierbij rekening gehouden met de complete dag. Het onderzoek is uitgevoerd onder ongeveer 5.000 bruidsparen, er zullen misschien wel een aantal paren tussen zitten die geen professionele fotograaf in de arm hebben genomen, maar het grootste deel heeft dat bij mijn weten wel gedaan. Het is inderdaad gek dat mensen juist op de fotografie willen besparen, de foto’s kun je maar één keer maken ten slotte.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.