Wat je niet mag vergeten als je gaat trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland, iets waar je altijd van hebt gedroomd? Een ceremonie op een prachtig wit strand, met wuivende palmbomen en de kabbelende golfjes. Een intiem feest met alleen de mensen die dicht bij je staan, of juist een groot feest met alle mensen die je liefhebt.

Dat laatste klinkt misschien als een droom. Want een grote bruiloft in het buitenland, dat kan niet anders dan onbetaalbaar zijn. Natuurlijk zijn er wel dingen die meer geld kosten, maar afhankelijk van hoe je dit organiseert zouden de kosten best wel eens mee kunnen vallen. Wil je gaan trouwen in het buitenland, dan zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Dingen waar je misschien in eerste instantie niet aan hebt gedacht. Ik zet voor jou op een rijtje waar je zeker aan moet denken.

Lees ook: Checklist trouwen: met deze tijdlijn sla je niets over

Wettelijk huwelijk of ceremonie

Waar je precies aan moet denken is afhankelijk van het land dat je kiest. In sommige landen is het mogelijk om voor de wet te trouwen, ook al woon jij zelf niet in dat land. Let hierbij wel op dat het huwelijk eerst gelegaliseerd moet worden in het land waar je getrouwd bent voordat het huwelijk in Nederland geregistreerd kan worden. Wil je wettelijk trouwen in het land van jouw keuze? Neem dan even contact op met de Nederlandse Ambassade in dat land. Zij kunnen je vertellen of dit mogelijk is en welke documenten je nodig hebt. Bijvoorbeeld uittreksel geboorteregister, verklaring ongehuwd zijn en of je in ondertrouw moet of een trouwverklaring krijgt.

Wil je jezelf een hoop geregel én kosten besparen? Dan kun je er ook voor kiezen om het wettelijk huwelijk in Nederland te doen. Wanneer je in het buitenland bent heb je dan wel je ceremonie, maar voor de wet ben je al getrouwd. Kies je ervoor om het wettelijk huwelijk in het buitenland te doen, houdt dan ook rekening met het de kosten van de BABS. Je kunt hiervoor een Nederlandse freelance BABS inhuren, maar die zal wel overgevlogen moeten worden en deze zal dan waarschijnlijk ook moeten overnachten. Dat kost een hoop extra.

trouwen in het buitenland

De locatie en het land

Wanneer je in het buitenland wilt gaan trouwen kies je eerst het land, en daarna de locatie. Klinkt misschien logisch, maar het kiezen van een land is niet gemakkelijk. Je kunt dit laten afhangen van de mogelijkheden om wettelijk te trouwen in dit land, of bijvoorbeeld van de kosten die verblijf en reis met zich meebrengen.

Houdt er bovendien rekening mee dat je voor dat leuke afgelegen strandje in dat verre land waarschijnlijk wel een vergunning nodig hebt. Een voordeel van trouwen in het buitenland kan zijn dat het eten en drinken er een stuk goedkoper is, waardoor je de kosten van je feest in de avond kunt drukken.

Weddingplanner inhuren

Het organiseren van een buitenlandse bruiloft brengt een hoop extra geregel met zich mee. Vaak in een land met andere gebruiken en een andere taal. Daarom kan het handig zijn om een weddingplanner in te huren die ervaring heeft met bruiloften in het buitenland. Er zijn zelfs weddingplanners die zich specialiseren in bruiloften in het buitenland. Vaak hebben zij dan ook al contacten met leveranciers in het buitenland, waardoor je meer zekerheid hebt dat je kwaliteit krijgt én dat alles goed gaat. Bovendien weet de weddingplanner vaak precies welke documenten je nodig hebt, omdat ze vaker met dit bijltje heeft gehakt.

trouwen in het buitenland

Wat betalen de gasten zelf?

Een belangrijke vraag voor jullie gasten: wat betalen jullie, en wat moeten zij zelf betalen? Dit kan ook afhankelijk zijn van het aantal gasten dat je uitnodigt. Betalen jullie het verblijf van de gasten en de vliegreis, of verwacht je dat de gasten een gedeelte zelf betalen? Houdt er rekening mee dat de gasten ook enkele dagen vrij zullen moeten nemen voor jullie bruiloft. Afhankelijk van het aantal vrije dagen wat zij per jaar hebben zal dit misschien zelfs onbetaald zijn.

Als gasten dicht bij jullie staan zullen zij dit misschien voor jullie bruiloft over hebben, maar houdt er rekening mee dat een aantal gasten misschien op dit soort onverwachte kosten zal afhaken. Houdt rekening met de kosten van een vliegticket als je de gasten zelf wilt laten betalen, een vliegticket van een paar honderd euro zullen zij minder makkelijk betalen dan een vliegticket van een paar tientjes.

Nederlandse fotograaf/visagie/BABS

Iets waar je misschien ook niet meteen aan hebt gedacht is het regelen van de visagie/haar en de fotograaf. Kies je voor iemand uit het land waar je gaat trouwen, of neem je iemand mee uit Nederland? Wanneer je iemand kiest uit het land waar je gaat trouwen, dan kun je van tevoren geen proef make-up of loveshoot doen. Tenzij je vast een keer op en neer vliegt.

Neem je een fotograaf en visagist/haarstylist uit Nederland mee, dan kun je wel van tevoren kijken of deze persoon bij jou past. Bovendien is het communiceren in het Nederlands gewoon net even iets makkelijker. Natuurlijk heb je wel extra kosten als je deze diensten in Nederland afneemt. Het is gewoon dat het bruidspaar het vliegticket en de overnachting(en) betaalt voor de fotograaf/visagist.

Denk ook aan het laten overvliegen van een BABS. Je wilt tenslotte wel een ceremonie in het Nederlands.

Geen extra kosten voor de huwelijksreis

Iets waar je op kunt besparen als je trouwt in het buitenland zijn de kosten voor de huwelijksreis. Aansluitend aan jullie bruiloft kunnen jij en je husband nog lekker een weekje (of twee, of drie) plakken aan jullie buitenlandse avontuur. Kies eventueel voor een rondreis, of een all inclusive in een ander hotel/gebied dan waar jullie hebben gezeten.

Kosten trouwen in het buitenland

Je kunt dus wel zeggen dat het heel lastig is om vast te stellen wat het precies kost om te trouwen in het buitenland. Het is afhankelijk van veel dingen. Laten we er even vanuit gaan dat je voor de wet trouwt in Nederland en in het buitenland je ceremonie wilt doen.

Onderstaand kun je de dingen zien die je moet regelen voor een bruiloft in Nederland, en wat daar dan nog bij komt wanneer je een ceremonie in het buitenland wilt doen.

trouwen in het buitenland

In Nederland

 • Locatie
 • Decoratie locatie
 • Uitnodigingen
 • Fotograaf/videograaf
 • Muziek
 • Jurk/trouwpak
 • BABS
 • Ringen
 • Huwelijksreis
 • Visagie/haar
 • Bloemen
 • Bruidstaart

In het buitenland

Al het bovenstaande plus:

 • Kosten van het vervoer: vliegen, maar ook de taxi naar het hotel/villa en van daar naar de trouwlocatie
 • Kosten van het verblijf: overnachting, ontbijt/lunch/diner
 • Fooien en extra’s (in andere landen is het vaak heel gewoon om fooien te geven)
 • Het over laten vliegen van leveranciers zoals fotograaf/visagie/weddingplanner/BABS
 • Het meenemen van je trouwjurk in het vliegtuig – wanneer deze niet in je koffer kan zal deze op een andere manier mee moeten
 • Het inhuren van een weddingplanner die ervaring heeft met buitenlandse bruiloften

Ben jij van plan om in het buitenland te trouwen? Wat betaal jij voor je gasten en heb je de hulp van iemand met ervaring ingehuurd?

3 gedachten over “Wat je niet mag vergeten als je gaat trouwen in het buitenland

 1. Goeie tips! Ik zou heeeel graag op een Spaans strand willen trouwen en dat heb ik mijn vriend ook heel duidelijk laten weten haha. Maar iedere keer als ik ‘m vraag hoe duur het is om daar op ‘t strand te trouwen, weet hij het niet. Jammer is dat ;-). Weet wel dat we daar waarschijnlijk een vergunning voor nodig hebben, maar meer dan dat weet ik ook niet. Ach, ‘t is niet alsof we al verloofd zijn ofzo…

  1. Romantisch! Je hebt idd een vergunning nodig, voor zover ik weet. Maar ach, tijd genoeg om dat uit te zoeken aangezien jullie toch nog niet verloofd zijn Hahahahaha. Ik geef je trouwens geen ongelijk dat je er al over nadenkt 🙂

 2. Hallo Anne,

  Super leuk artikel!

  Ikzelf ben weddingplanner en organiseer alleen bruiloften in Zuid-Afrika. Uiteraard ben ik zelf ook in Zuid-Afrika getrouwd, in de Afrikaanse bush, met leeuwen als getuigen.

  Ik werk in Zuid-Afrika samen met professionele bruidsfotografen (waarvan 1 Nederlandse), een Nederlandse videograaf, trouwambtenaren, kapsters, visagistes et cetera, dus het komt eigenlijk zelden voor dat een bruidspaar één van deze personen mee neemt. Een Nederlandse BABS kan ook geen rechtsgeldig huwelijk in het buitenland afsluiten. Het Afrikaans lijkt zelfs zo op het Nederlands dat de Zuid-Afrikaanse trouwambtenaren goed zijn te verstaan.

  Ook het huren van een locatie is in Zuid-Afrika niet nodig. De bruiloft vindt altijd plaats bij de accommodatie waar het bruidspaar en hun gasten overnachten. Of op een nabijgelegen strand. Dus het is in Zuid-Afrika niet locatie EN accommodatie.

  Al met al valt het qua kosten echt wel mee. Zeker als het bruidspaar gelijk hun huwelijksreis er aan vast knopen. Want wat is er nou leuker om de ochtend na je bruiloft wakker te worden en al op huwelijksreis te zijn! Geen koffers pakken en nog moeten vertrekken, maar heerlijk wakker worden onder het Afrikaans zonnetje !

  Ik kan natuurlijk alleen voor Zuid-Afrika spreken, in andere landen zal het wellicht heel anders

  Succes met je blog!

  Groetjes Iris

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.