Dit moet je weten als je gaat trouwen in Zuid-Afrika

Een tijd geleden schreef ik een artikel over trouwen in het buitenland op verzoek van 1 van mijn lezers. Een algemeen artikel, waarbij je je wel kunt voorstellen dat het in elk land weer net iets anders is. Ik kreeg dan ook een reactie waarin gezegd werd dat het in Zuid-Afrika heel anders is. Dat gaf mij de inspiratie voor deze nieuwe serie, waarin ik elke keer een ander land behandel. Dit keer dus alles over trouwen in Zuid-Afrika.

Ceremonie of wettelijk huwelijk?

Als je in het buitenland trouwt moet dit huwelijk eerst gelegaliseerd worden, voor het in Nederland geregistreerd kan worden. Dat is iets waar je rekening mee zult moeten houden. Over het algemeen duurt het zo’n 3 – 6 maanden voor het papierwerk geregeld is. Wil je deze rompslomp niet, dan kun je ervoor kiezen om alleen een ceremonie te houden in het buitenland. In beide gevallen is het zeker aan te raden om iemand in te schakelen die ervaring heeft met het plannen van bruiloften in Afrika.

trouwen in zuid-afrika

Locatie

Als je gaat trouwen in Zuid-Afrika kun je dat op verschillende locaties doen. Bijvoorbeeld op het strand, tijdens een safari of in de wijnvelden. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het tekenen van het trouwboekje in Zuid-Afrika ‘onder een dak’ moet gebeuren. Verder mag de hele ceremonie buiten plaatsvinden.

Klimaat

Wat de beste tijd is om te reizen naar Zuid-Afrika hangt af van jullie wensen. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Afrika winter. Januari is de warmste maand en juli de koudste. Daarnaast is Afrika een warm en droog land met een lage luchtvochtigheid. In Zuid-Afrika vind je de volgende klimaattypen:

 • Subtropisch binnenland (bosveld en lageveld). Met een maximale zomertemperatuur van 30 °C en een regenval van 500 – 1000 mm per jaar. Voornamelijk savanne en subtropisch bos.
 • Gematigde binnenlandse regio (hogeveld). Op een hoogte van 1500 meter met ook een maximale temperatuur van 30 °C en een regenval van 500 – 800 mm. In deze regio vind je savanne en steppe.
 • Subtropische oostkustregio (kustvlakte). In de zomer erg warm met een vochtig klimaat, in de winter warm en droog. 700 – 1000 mm neerslag.
 • Zuidelijke Kaap. Hier valt het hele jaar regen met een gemiddelde neerslag van minimaal 1000 mm. Een mooi groen gebied door de vele neerslag.
 • Semi-aride regio (binnenland). Hete zomers en koude winters met weinig neerslag. Met minder dan 500 mm neerslag per jaar zie je hier voornamelijk steppe.
 • Aride regio (westen van Zuid-Afrika). Ook hier hete zomers en koude winters en een neerslag van 125 mm per jaar.
 • Winterregen-gebied in de zuidwestkaap. Tussen de 250 en 3000 mm neerslag en een erg groen gebied.

Bron: Wikipedia

trouwen in zuid-afrika

Kosten trouwen in Zuid-Afrika

Afhankelijk van je wensen hoeft trouwen in Zuid-Afrika niet duurder te zijn dan trouwen in Nederland. Een verblijf boek je al vanaf 80 euro per persoon per nacht (inclusief ontbijt). Natuurlijk zijn er ook duurdere locaties, dat is afhankelijk van je eigen wensen.

Een groot verschil met een bruiloft in Nederland is dat je gasten ook over moeten komen naar Zuid-Afrika. Tenzij je besluit te trouwen zonder gasten. Neem je gasten mee, dan is het van belang te bekijken wie wat betaalt. Betalen de gasten hun eigen reis en jullie het verblijf, of betalen jullie alle kosten? Dit kan zorgen voor een grote hap uit jullie budget.

De fotograaf en BABS kun je in Zuid-Afrika inhuren. Het Zuid-Afrikaans lijkt namelijk heel erg op het Nederlands waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over miscommunicatie.

Hier moet je op letten

Wil je trouwen in Zuid-Afrika? Houdt dan rekening met de volgende punten.

 • Het tekenen van het trouwboekje moet ‘onder een dak’
 • Je hoeft niet in ondertrouw als het wettelijk huwelijk in Zuid-Afrika plaatsvindt
 • De getuigen die het trouwakte tekenen moeten een Zuid-Afrikaans paspoort hebben (bij een wettelijk huwelijk)
 • Er zijn een aantal stappen die ondernomen moeten worden om het huwelijk gelegaliseerd en geregistreerd te krijgen in Nederland. Neem contact op met de ambassade om precies te weten wat er nodig is, of schakel een professional in. Dit laatste is zeker aan te raden.
 • In Kaapstad is het bruidspaar verplicht om bij sommige trouwambtenaren samen met de trouwambtenaar de trouwdocumenten af te geven bij ‘Home affairs’.
 • Let op: je loopt kans op malaria in Zuid-Afrika.

Bron: Fundisa Weddings

 

Kiezen jullie voor een bruiloft in Zuid-Afrika, of een ander land? Laat het weten in de reacties!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!