Een trouwjurk laten ontwerpen: wat kost dat nou?

Ik vroeg Laura Blagogee het hemd van het lijf over het hoe en wat van het ontwerpen van een trouwjurk. Eerder schreef ik al over waarom je zou kiezen voor het laten ontwerpen van je trouwjurk en over hoe het ontwerpen van een trouwjurk in zijn werk gaat. Dit keer neem ik je mee in een prijsberekening: want een jurk laten ontwerpen is lang zo duur niet als jij denkt!

Een trouwjurk laten ontwerpen onbetaalbaar?

Voor ik kennismaakte met Laura, die onder andere trouwjurken ontwerpt, dacht ik eigenlijk dat een jurk laten ontwerpen ontzettend duur zou zijn. En ik geef eerlijk toe dat dat me een beetje tegenhield. Ik kon mezelf niet voorstellen dat ik ooit mijn trouwjurk zou laten ontwerpen. Nou ga ik voorlopig nog niet trouwen, maar dat idee van een jurk laten ontwerpen zit inmiddels wel in mijn hoofd.

trouwjurk laten ontwerpen

Niet meteen een zichtbaar eindresultaat

Ook het gegeven dat je niet meteen kunt zien hoe een jurk bij jou zit vond ik best spannend. Uit ervaring weet ik dat kleding bij mij soms héél anders zit dan bij het model waar ik de kleding bij heb gezien. Of zelfs hoe ik denk dat het zit als ik het op een hangertje zie. Doodeng leek het me dan ook dat je het moest doen met een tekening van jouw jurk, totdat deze echt gemaakt is. Wat als de jurk niet mooi valt, of het misschien toch niet is wat je hoopte?

Alle angsten weg – dat doet een ontwerper

Tijdens mijn eerste gesprek met Laura uitte ik deze gedachten. Zowel die over de kosten als over het eindresultaat. Haar antwoord liet meteen zien wat voor krachtige designer ze is: het stelde mij op mijn gemak. Het mooie aan een trouwjurk die voor jou ontworpen is, is dat deze precies aansluit bij jouw wensen én bij jouw figuur. Bovendien heb je een one-of-a-kind jurk, die niemand anders heeft. En wie wil dat nou niet?

Samen met jou wordt bekeken wat het beste bij jou past en wat je graag wilt. Dan slaat Laura aan het schetsen en kun je kijken welke jurk het beste bij jou past. Een enkele keer komt het zelfs voor dat onderdelen van verschillende schetsen worden samengevoegd tot één jurk.

trouwjurk laten ontwerpen

Hoeveel kost een trouwjurk dan?

Net zoals bij het kopen van een trouwjurk in een winkel, zijn er ook verschillen in prijs bij het ontwerpen van een jurk. Koop je een jurk in een winkel, dan kan deze duurder zijn omdat het een jurk van de nieuwe collectie is. Daar loop je niet tegenaan bij het laten ontwerpen van je trouwjurk. Geen collectie voor alle bruiden van 2018, maar een jurk speciaal voor jou gemaakt

Afhankelijk van welke stoffen je wilt gebruiken kan de prijs ook dalen of stijgen. Stoffen die veel worden gebruikt voor trouwjurken zijn:

  • satijn
  • kant
  • zijde
  • organza
  • taft
  • crêpe
  • chiffon
  • tule
  • brokaat
  • voile

Wat maakt deze stoffen duur?

De stoffen die gebruikt worden bij het ontwerpen van een trouwjurk kunnen duurder zijn dan gewone stoffen vanwege de arbeidsintensiviteit die het met zich meebrengt. Zo worden sommige soorten kant nog met de hand gemaakt. Andere stoffen zijn op zichzelf niet altijd duurder, maar omdat deze als onder- of bovenlaag worden gebruikt heb je de prijs van nog een laag stof erbij. Dit is bijvoorbeeld het geval bij voile en tule.

trouwjurk laten ontwerpen

Veel handgemaakte versiering

Of je een jurk nou laat ontwerpen of een jurk koopt, in beide gevallen worden speciale versieringen vaak handgemaakt. Omdat hier veel tijd in kan gaan zitten, kun je dan op extra kosten rekenen. Let wel: er zijn vele gradaties in versieringen op trouwjurken. Wil jij een ‘bling-bling’ jurk met duizenden diamantjes? Dan kijk je naar een andere prijs dan die van een jurk zonder steentjes.

De kosten van een trouwjurk

Natuurlijk kan ik je hier geen vaste prijs geven voor een voor jou ontworpen trouwjurk. De prijs hangt immers helemaal af van jouw wensen. Wat ik je wel kan vertellen is dat het laten ontwerpen van een trouwjurk dus echt niet altijd duurder is dan het aanschaffen van een trouwjurk in een winkel. Dit hangt samen met de gekozen stoffen en onder andere de arbeidsintensiviteit. Ben je stiekem wel een beetje benieuwd of het laten ontwerpen van een trouwjurk iets voor jou is? Neem dan vooral even contact op met Laura, een top designer met een mooi portfolio die precies weet wat bij jou past.

Dit artikel is een samenwerking

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!