Waar kun je op bezuinigen bij jullie bruiloft?

Trouwen kost een hoop geld, maar het kan ook een stuk goedkoper. Dit hangt wel af van de wensen die je hebt, maar je kunt zeker bezuinigen bij jullie bruiloft. Wist je dat men net na de oorlog een tweedehands jurk kocht en gouden sieraden van familieleden verzamelde om die om te laten smelten tot ringen? Zo goedkoop hoeft het misschien ook weer niet, maar besparen kan je zeker.

Alleen trouwen voor de wet

Als je geld wilt besparen kun je ervoor kiezen om alleen voor de wet te trouwen en niet voor de kerk. Ervoor kiezen om op het stadhuis te trouwen is over het algemeen goedkoper dan een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) op locatie te laten komen.

Welke datum kies je?

Hoe dichter bij het weekend, hoe duurder het huwelijk over het algemeen is. Dat heeft alles te maken met het feit dat er dan meer mensen willen trouwen. Veel gemeenten hebben een dag waarop je gratis kunt trouwen. Vaak is dit op een maandag of dinsdag, omdat dit de minst populaire dagen zijn om op te trouwen.

Als je op een gratis dag trouwt is er vaak geen ruimte voor een persoonlijke ceremonie. In sommige gemeenten worden zelfs meerdere stellen tegelijk getrouwd. Vind je de ceremonie niet zo belangrijk, dan is dit een mooie oplossing. Een andere mogelijkheid is het gratis trouwen voor de wet en zelf nog een ceremonie organiseren met de mensen die dichtbij je staan.

Wat jij belangrijk vindt

Wat voor de ene bruid belangrijk is, is niet belangrijk voor de andere bruid. Hecht jij veel waarde aan het aansnijden van een bruidstaart? Dan zou je kunnen vragen of een vriendin die lekker kan bakken een taart wil maken. Dat scheelt een hele hoop in de kosten en zo kun je alsnog genieten van het moment waarop jij en je man de taart aansnijden.

Daar staat tegenover dat je bijvoorbeeld het uitdelen van bedankjes zou kunnen overslaan. En je kunt kiezen voor een DJ of een band, maar als je geld wilt besparen kun je ook een playlist opstellen.

Grote kostenposten: locatie en diner

Vooral de locatie en het diner kunnen een groot gat slaan in je budget. Besparen daarop lijkt een onmogelijke opgave, maar dat is het niet. Heb je een grote tuin? Denk dan eens na over het geven van een tuinfeest. Dit is wel afhankelijk van het aantal mensen dat je uitnodigt, want 150 man die gebruik moeten maken van 1 toilet… Dat is niet echt praktisch.

Ook het diner hoeft niet zo duur te zijn. Organiseer een barbecue als je een diner wilt geven waarbij je niet te veel werk hebt of laat een vriend(in) koken voor het gezelschap.  Als je bovendien op tijd begint met het inkopen van bijvoorbeeld wijn en bier kan dat veel goedkoper uitvallen dan wanneer je dit op het laatste moment doet. Vaak zijn er gedurende het jaar verschillende aanbiedingen waar je gebruik van kunt maken. Denk er wel aan dat je dit ergens op moet kunnen slaan, bijvoorbeeld op een niet gebruikt kamertje in huis of in de schuur.

Veel zelf maken

Het kost je veel tijd, maar het is vaak een stuk goedkoper om dingen zelf te maken. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel je jouw tijd waard vindt, maar als je ruim op tijd begint is dit zeker iets om over na te denken.

Op Loves2Love vind je veel DIY projecten om zelf te maken voor jouw bruiloft. Van bedankjes tot versieringen, bijna alles voor je bruiloft kun je zelf maken.

Zo zie je maar, met deze tips kun je flink bezuinigen bij jullie bruiloft. Welke tip mag er volgens jou echt niet missen in dit rijtje?

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!