Wat doet een ceremoniemeester en heb jij die nodig? (met ceremoniemeester checklist!)

Het is Facebook officieel, dus ik mag erover praten. Mijn kleine broertje gaat trouwen! En bij trouwen komt enorm veel kijken. Omdat je trouwdag de beste dag van je leven zou moeten zijn, kan het bruidspaar vaak wel wat hulp gebruiken. Die hulp komt van een ceremoniemeester.

Dat het een serieuze taak is, was misschien al wel duidelijk. Maar hoeveel regelt een ceremoniemeester nou vóór en tijdens de bruiloft? Ik zette het voor je op een rijtje. Daarnaast maakte ik een handige ceremoniemeester checklist voor jullie, die je onder aan de pagina vindt!

Elk bruidspaar is anders

Dat elk bruidspaar andere wensen heeft mag duidelijk zijn, maar hoe strak het bruidspaar de teugels in handen wil houden is ook per stel verschillend. Het ene stel vindt het heerlijk om alles uit handen te geven, het andere stel wil zelf wat meer doen.

Natuurlijk is het ook belangrijk hoe de (potentiële) ceremoniemeester hier tegenover staat. Heeft hij of zij genoeg tijd om alles op zich te nemen? Het gaat hier om een hele belangrijke dag, en het is belangrijk om van tevoren te bespreken welke verwachtingen jullie hebben.

Het kan heel handig zijn om een checklist samen te stellen, zodat je niets vergeet. Om je een beetje op weg te helpen heb ik vast een checklist opgesteld die je gratis kunt downloaden! De checklist vind je onderaan de pagina.

ceremoniemeester checklist

1. Het maken van een draaiboek

Je kunt een ceremoniemeester inschakelen om mee te helpen met het maken van een draaiboek. Het draaiboek zorgt voor duidelijkheid over de dagindeling en taken die iedereen heeft. Hoe laat starten de voorbereidingen, wanneer ziet het bruidspaar elkaar voor het eerst, is er nog een pauze moment en wanneer worden er foto’s gemaakt? Dat staat allemaal in een draaiboek, zodat betrokken personen precies weten wat er die dag staat te gebeuren.

Natuurlijk bepaal je als bruidspaar zelf hoe je je dag in wilt delen, maar het is fijn als de ceremoniemeester dit voor je op papier kan zetten en meedenkt over de activiteiten die hierin moeten komen te staan. Bovendien kan de ceremoniemeester dan ook tijd inplannen voor speeches en stukjes waarmee familieleden het bruidspaar eventueel willen verrassen. De ceremoniemeester is ook degene die met het bruidspaar overlegt wat zij wel leuk vinden aan speeches en stukjes, en wat niet.

2. De uitnodigingen

Het bruidspaar maakt een gastenlijst, maar daarna kun je ervoor kiezen om de ceremoniemeester de kaarten te laten versturen. Dit is voor de ceremoniemeester hét moment om eventueel een briefje toe te voegen, als deze iets speciaals wil organiseren. Of als er speciale cadeauwensen zijn.

Er wordt altijd gevraagd of gasten willen laten weten of ze komen, vaak staat het e-mailadres van de ceremoniemeester hiervoor op de trouwkaart. De ceremoniemeester houdt een lijst bij met aan- en afmeldingen, zodat het bruidspaar zich hier niet druk over hoeft te maken.

ceremoniemeester checklist

3. De cadeaulijst

Ga je voor een envelop als cadeau, of heb je andere wensen? Deze wensen kun je doorgeven aan de ceremoniemeester, zodat gasten met vragen bij hem of haar terecht kunnen. Ook kan de ceremoniemeester een gezamenlijk cadeau organiseren. Hij of zij kan het overzicht houden op de cadeaulijst en overleggen wie mee wil werken aan welk cadeau.

4. Het vrijgezellenfeest

Wie gaat jouw vrijgezellenfeest organiseren? De getuige, een broer of zus of een goede vriendin? Als er niemand is aangewezen kun je hier ook de ceremoniemeester voor inzetten. Want wie vindt het nou erg om een gaaf feest te mogen organiseren? En eventueel kan de ceremoniemeester altijd hulp vragen aan één van de meiden die uitgenodigd is.

5. Aanspreekpunt op de dag zelf

Aangezien de ceremoniemeester het draaiboek beheert is hij of zij ook degene die op de dag zelf mensen instructies geeft. Dat gaat van het instrueren van bruidskinderen en getuigen tot het wijzen van de zitplaatsen van gasten. Ook is de ceremoniemeester het aanspreekpunt voor de leveranciers. Het kan dan ook handig zijn om van tevoren een lijst te maken met de gegevens van leveranciers. Mocht er dan iets mis zijn, dan kan de ceremoniemeester meteen actie ondernemen.

ceremoniemeester checklist

6. Het handhaven van het draaiboek

Het draaiboek is er niet voor niets. De ceremoniemeester handhaaft dit op de dag zelf. Dat kan gaan van het zorgen dat het bruidspaar op tijd wakker is en klaar is voor alle afspraken tot het zorgen dat deze afspraken niet uitlopen. Je wilt immers niet achter komen te liggen op schema. Ook geeft de ceremoniemeester mensen die een speech hebben voorbereid een seintje wanneer zij die mogen geven. De ceremoniemeester kondigt al deze momenten aan bij het bruidspaar en de gasten.

De ceremoniemeester is ook  degene die aangeeft wanneer en hoe lang het bruidspaar gefeliciteerd mag worden, die zorgt dat de cadeaus op een veilige plek terecht komen en die het gastenboek beheert.

Ceremoniemeester checklist

Nu je de lijst met mogelijkheden hebt gelezen, ben ik heel benieuwd of jij voor een ceremoniemeester gaat kiezen. Of misschien zelfs wel voor twee ceremoniemeesters. Let dan wel op dat het nóg belangrijker is om overzicht te bewaren. Er mag immers niets fout gaan op dé dag! Hieronder vind je een handige ceremoniemeester checklist.

ceremoniemeester checklist

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.