Wedding trends die van mij wel mogen verdwijnen
Er zijn een hele hoop wedding trends. Zo veel zelfs, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Waar het ene jaar de festival bruiloft hip is, zie je het andere jaar ineens dat veel mensen kiezen voor een grote groep bruidsmeisjes. Sommige wedding trends vind ik super gaaf, maar hier zijn een paar trends die van mij wel mogen verdwijnen!
Alles met jute
Begrijp me niet verkeerd, op de juiste manier ingezet kan jute best leuk zijn. Maar heb je dat spul ooit geroken? Verschrikkelijk! En daar zul je dan de hele dag in moeten zitten. Of als je een jute loper over de tafel hebt, kom je niet van die lucht af tijdens het eten. Bovendien is het materiaal dat vaak (altijd) lelijk wordt als je het gaat knippen. Het ziet er rafelig uit, en daar ben ik geen fan van. Stel je voor: voor een gemiddelde bruiloft ben je zo’n € 16.000,- kwijt. Een hele hoop geld, en dan ziet het eruit alsof je bruiloft € 1.000,- heeft gekost, omdat je goedkope materialen hebt gebruikt.
Wanneer jute versiering wél leuk is: als je een boerenbruiloft organiseert, waarbij alle details kloppen. Ga voor strobalen, een grote schuur waar je het feest geeft en rustieke elementen in de versiering.
Cowboylaarzen onder je jurk
Toegegeven, in Nederland zie je dit gelukkig niet zo veel als in Amerika. Maar ik hoop dat het geen trend is die Nederland over gaat nemen, zoals we wel de trend van een grote groep bruidsmeisjes hebben overgenomen. Cowboylaarzen onder je bruidsjurk. Wat zal ik ervan zeggen. Dan draag je een prachtige witte jurk, chique, bijzondere dag, je gaat trouwen. Heb ik een goede sfeer geschetst? En dan draag je je oude afgedragen cowboylaarzen onder je jurk. Ik weet het, something old, something new, bla bla. Maar, nee. Gewoon nee.
Van vriendlief: verlovingsringen
Ik denk dat van vriendlief de hele trend van het trouwen wel mag verdwijnen. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik hem zelfs een berichtje gestuurd: ‘welke wedding trends mogen er van jou wel verdwijnen?’. Van 1 trend wéét ik dat die van vriendlief mag verdwijnen. Verlovingsringen. Hij ziet er de zin niet van in.
Trouwen kost volgens hem al te veel geld, en dan zou je ook nog eens een dure verlovingsring moeten aanschaffen. Waarvan je dan niet zeker weet of je partner hem wel mooi vindt. Wist je dat men vroeger de regel nastreefde dat de verlovingsring twee- tot driemaal het maandsalaris moest kosten? Een hele hoop geld, en toen ik dit aan vriendlief vertelde stond hij even raar te kijken. Ik heb hem er maar van verzekerd dat als hij ooit de behoefte voelt om een verlovingsring voor mij te kopen, deze echt niet zo duur hoeft te zijn. Dat geld besteed ik dan liever aan de bruiloft zelf!
Blote jurken
Ik schreef er al eens over, de blote jurk. Het is een trend in 2018. Een trend waar ik zelf niet zo’n fan van ben mag ik wel zeggen. Een trouwjurk mag van mij chique, een beetje sexy en vooral heel mooi zijn. Maar je hoeft er dus niet alles uit te hangen. Een uitspraak die mijn moeder vroeger regelmatig tegen mij deed, als ik weer eens een veel te bloot jurkje droeg.
Vieze ‘signature’ cocktails
Heel leuk, om samen een cocktail te bedenken die helemaal naar jullie smaak is. Maar er is vaak een reden dat het geen bestaande cocktail is. Bovendien voel ik me als gast dan eigenlijk wel een beetje verplicht om het drankje te proberen, terwijl ik misschien de Bob ben en dan eigenlijk niet wil drinken. En ik ben dus ook zo’n type die haar drankje opdrinkt, zelfs als het eigenlijk niet zo lekker is. Zonde om weg te gooien, snap je. Maar ook zonde om op te drinken, want het is dus helemaal niet lekker. Dus sla die ‘signature’ cocktails maar gewoon even over!
Levende dieren gebruiken
En dan bedoel ik niet jullie eigen hond die trots het gangpad door mag lopen met de ringen (in de hoop dat hij niet heel hard wegrent). Nee ik bedoel de vissen die als centerpiece worden gebruikt, of de vlinders die worden vrijgelaten na het omdoen van de ringen.
Wist je dat vissen doodgaan van een beetje bier? En dat die vlinders worden gekweekt en dan vervolgens tijdens jullie bruiloft worden losgelaten, terwijl ze nooit hebben geleerd voor zichzelf te zorgen. Dus ik zeg: deze trend mag snel voorbij.
Groter dan grote jurken
Ken je dat programma ‘My big fat gipsy wedding’? Met van die jurken waarbij de bruid eigenlijk in de kattenbak moet zitten omdat ze anders niet in de auto past. Een beetje overdreven, vind je ook niet? Ik ben helemaal voor grote prinsessenjurken, maar dit is echt TOO MUCH! Hoe wil je ooit naar de wc gaan in zo’n jurk? En dansen met je nieuwe husband?
Niet alle wedding trends hoeven te verdwijnen
Gelukkig bepaalt elk stel voor zichzelf wat zij graag willen doen en wat niet. En als daar dan een signature cocktail bij hoort waar ik niet van houd? Dan bijt ik op mijn kiezen en sla ik dat drankje even achterover. Het is ten slotte niet mijn trouwdag, maar die van het bruidspaar.
4 Comments
Er is één grote trend waar ik een hekel aan heb en die zit ‘m zelfs al in de titel van dit stukje: het woord “wedding”. Wat is er mis met huwelijk, bruiloft of trouwfeest? Men is tegenwoordig zóveel gaan kopiëren uit het Engels dat het lijkt alsof we de dingen niet meer gewoon in onze eigen moedertaal kunnen zeggen. Je kan in Nederland en Vlaanderen niet meer naar een huwelijk gaan zonder geconfronteerd te worden met het alomtegenwoordige Engels, zoals in: “Love, Mr & Mrs, I do!, Just married, …” Wat is er mis met “liefde, Dhr. & Mevr., Ja!, Pas getrouwd…” Zo kan ik nog een poosje doorgaan.
Mochten er nu een aantal internationale vrienden of familie op de gastenlijst staan, dan kan ik er nog inkomen dat er hier en daar een woordje in een andere taal wordt gebruikt. Helaas is dát niet altijd de reden. Want wat me nog het meeste tegen de borst stuit is dat men dit meestal doet zonder het te beseffen, zich van geen kwaad bewust. Denk maar aan het gemak waarmee twee oer-Hollandse meiden elkaar feliciteren bij een verjaardag met een “Happy birthday to you…” (waarna ik trouwens steevast “Lang zal ze leven …” zal intoneren.)
Het heeft trouwens ook iets van Ikea: we willen allemaal ontzettend origineel zijn, maar uiteindelijk hebben we allemaal dezelfde flauwekul uit Zweden. Deze analogie klinkt wellicht oneerbiediger dan ik het bedoel want ik koop zelf spullen bij Ikea. Ik vind het alleen reuzejammer dat we om Godweet welke redenen heel wat van onze eigen tradities en cultuur overboord gooien om de gebruiken uit de Amerikaanse wereld van onze favoriete soaps en romcoms klakkeloos over te nemen.
Ik ben het met je eens, we vallen heel snel terug op Engelse termen. In de titel van dit stukje heeft dat vooral met het ordinaire stukje vindbaarheid in de zoekmachine te maken. Maar ook buiten deze website merk ik dat ik me regelmatig schuldig maak aan het gooien met Engelse termen. Terwijl we toch echt een prachtige taal hebben! Dank voor je reactie!