Kan ik ooit weer zonder zorgen in de zon?

Wat is het warm in Nederland. Ik blijf erbij dat wij hier niet voor gemaakt zijn, deze hitte. Ik ben een paar daagjes weg met mijn ouders, net nu ze 40 graden opgeven in Nederland. Nu hebben mijn ouders een boot, dus ik keek al uit naar de warmte (en het afkoelen in het water).

De eerste dag lag ik inderdaad de hele dag in het water, er stond helemaal geen wind. Pas de 2e dag stak er een windje op en kon ik me neer laten ploffen op het dek met als doel: bruin worden.

Zonder zorgen in de zon

Goede voorbereiding

Natuurlijk ging dit niet zonder goede voorbereiding. Mijn gezicht smeren met een hoge factor (en mijn hand ook niet vergeten) en een hoedje mee. Dat hoedje heb ik tegenwoordig niet áltijd meer op. Maar ik ga de deur niet uit zonder erover nagedacht te hebben. Meestal stel ik mezelf een aantal vragen:

  • Hoe laat is het? Midden op de dag is de zon krachtiger dan vroeg of laat op de dag.
  • Ga ik buiten zitten? Zo ja: is er schaduw? 9 van de 10 keer weet ik niet of er schaduw is.
  • Hoe lang ga ik weg?  Een halfuurtje in de zon kan wel, een uurtje wordt alweer aan de lange kant.

Laatst had ik een etentje met collega’s. Het was bloedheet dus we zouden buiten gaan zitten. Heerlijk! Dus ik kwam voorbereid en had mijn gezicht extra gesmeerd én een hoedje bij me. Lag het volledige terras in de schaduw, en was het dus eigenlijk niet nodig.

Bruin worden

Maar goed, bruin worden op de boot dus. Ik besloot zonder hoedje te beginnen, want: vroeg op de ochtend en niet zo’n lange vaartocht. Liggend op mijn buik denk ik na. Ik weet dat ik zo op de andere kant van mijn gezicht moet gaan liggen. De littekens in mijn gezicht kunnen de volle zon, zelfs op de vroege ochtend, niet altijd goed hebben. Bovendien kan ik door de pijn in mijn nek eigenlijk niet meer op mijn buik liggen.

Dat ik eigenwijs ben helpt dan natuurlijk ook niet altijd. Daar liggend, op het voordek (oh dat klinkt zo decadent! Het valt allemaal best mee hoor), denk ik na. Zou ik ooit weer zonder zorgen de zon kunnen zien?

zonder zorgen in de zon

Terug in de tijd

Zo’n 2 maanden na mijn ongeluk zaten vriendlief en ik in de auto. We hadden een weekendje weg geboekt en ondanks mijn kwaaltjes wilden we toch heel graag gaan. Hij reed en het was heerlijk weer. Dat wil zeggen: voor die tijd van het jaar, want het was nog best fris buiten en er stond een aardige wind. Ik was blij dat we weer in de auto zaten, want die harde wind voelde niet zo prettig aan mijn gezicht.

De zon scheen heerlijk en door de richting die we op reden lag de bijrijderskant in de zon. Al vrij snel voelde ik dat het niet goed ging met mijn gezicht, alhoewel ik dacht dat het kwam door de eerdere wind. Pas toen de zon niet meer door mijn raampje scheen merkte ik dat het daar aan lag.

Zonverslaafd

Voor iemand die er zo van kan genieten om in het zonnetje te zitten is het niet altijd makkelijk dat dat ineens niet meer kon. Gelukkig kan ik inmiddels weer probleemloos in de auto zitten, maar ik vraag nog regelmatig of er van plek gewisseld kan worden omdat ik uit de zon moet met mijn hoofd.

Dat maakt me wel eens verdrietig. Ik verlang terug naar de tijd waarin mijn grootste probleem een verbrande neus was. De tijd waarin ik niet bang was voor pijnlijke steken na een kwartiertje of halfuurtje in de zon. En waarbij ik niet steeds met een glimmend gezicht rondliep omdat ik nou eenmaal niet naar buiten kan zonder me in te smeren.

Altijd maar nadenken

Mijn probleem is vast herkenbaar voor veel mensen. Tijdens een zwangerschap moet je ook opletten met de zon, vanwege de kans op een zwangerschapsmasker. En met een lichte huid moet je natuurlijk áltijd oppassen. Maar als je er altijd op moet letten ben je ook niet anders gewend, en ben je waarschijnlijk niet bij elk zonnestraaltje in paniek. Terwijl ik dat vaak wel ben.

Wie weet kan ik over 10 jaar ook weer zonder zorgen de zon in. Nu voelt dat nog als een eeuw, maar wie weet vliegt het wel voorbij. Voor nu probeer ik niet te hard te balen als ik mijn hoedje vergeet, en toch een beetje te genieten van het zonnetje.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.